Formel Vee premiär

Ur det officiella programmet…Utöver de mera traditionella klasserna bjuder vi idag svensk premiär för Formel Vee. Det sker i form av landskamp mellan Sverige och Holland och vi är alla mycket spända på denna första kontakt med den nya ’folkracerklassen’, som gjort succé i USA och på Kontinenten. Vi hoppas att denna nyhet skall sätta ännu mera färg på vår tävling.

——————————

Formel Vee i Sverige introducerades genom att Scania Vabis numera Svenska Volkswagen i Södertälje hyrde in 10 bilar från Holland som sedan lottades ut till 5 Holländska racerförare: Daan Constandse, Evert Jan Groen, bröderna David och Gijs van Lennep samt en förare som körde under synonymen Jaansen och 5 förare från Sverige nämligen Anders Josefsson, Egert Haglund, Picko Troberg, Yngve Rosqvist och Gunnar Persbergarn. En landskamp arrangerades mellan Sverige och Holland den 12 september 1965 på Ring Knutstorp varvid dessa förare ingick, förutom landskampendeltog även Curt Johansson och Esso Gunnarsson båda i Beach Car (byggsats från USA). Holland gick segrande ur denna landskamp. I och med detta var den nya klassen igång i Sverige.

Saxat från Formel Ve Sverige www.formelve.se/historik.asp

——————————

Söndagen den 12 september 1965 kördes ett inbjudningsrace, en landskamp mellan Holland och Sverige på Ring Knutstorp. Det var Svenska Volkswagen som hyrt in 10 bilar från sin Holländska motsvarighet, med den enkla baktanken att marknadsföra den nya klassen som redan blivit en succé i stora delar världen.

I Sverige tog Svenska Volkswagens PR-man (tillika produktchef på Porsche), Leif Hansen, beslutet att klassen skulle marknadsföras i Sverige. Han såg till att 10 byggsatser beställdes hem från USA. Några bilar visades på en pressvisning på Gelleråsen innan det var dags för premiären, i form av en landskamp mellan Holland och Sverige på Ring Knutstorp. 10 bilar hade hyrts in från Generalagenten för VW i Holland. De mycket duktiga Holländska förarna vann landskampen före de inbjudna svenska motorstjärnorna, där idag det mest kända namnet troligen är Picko Troberg.
Evenemang: 1965-09-12 Internationell Hastighetstävling för bilar