Hyllinge Motorsällskaps historia

I September 1948 samlades några herrar på ett café i Hyllinge för att prata motorsport. Detta blev upprinnelsen till Hyllinge Motorsällskap.

1951 började man arrangera Speedway-tävlingar på Hyllinge Idrottsplats.

Samma år byggde Hyllinge Motorsällskap den första banan, för motocross eller scramble som det hette då, på samma plats som nuvarande Ring Knutstorp. Premiärtävlingen kördes den 29 april. Klubben växte och motocrossen stod högt i kurs. 1958 var det dags för den första VM-tävlingen Namn som Bill Nilsson, Sten ”Storken” Lundin, Rolf Tibblin bjöd på många högtidsstunder i Söderåsens backar.

Biltävlingar började bli populära och klubben följde naturligtvis med trenden. Redan 1959 experimenterades det med bilar och Speedcar på motocrossbanan. 1962, anlades den första riktiga banan för biltävlingar, på oljegrus, som asfalterades året därpå. 1970 förlängdes banan till en längd strax över 2 km, med i stort sett samma sträckning som idag.

Rallycrossen fick även en plats inom Ring Knutstorps staket. 1972 anlades den första Rallycross-banan, och den första riktiga tävlingen i Sverige kördes den 11 juni 1972 och den internationella premiären skedde vid en EM-tävlingen 1973.

Sedan dess har utvecklingen fortsatt med det årligen återkommande Newsracet som höjdpunkten, där vi sett förare som Stirling Moss, Jo Bonnier, Ronnie Peterson, Gunnar Nilsson, Reine Wisell, Niki Lauda, Alain Prost, Mikka Häkkinen, David Coultard, Kenny Bräck m.fl internationella stjärnor.

Klubben har sedan 1948 utvecklats till en av landets stabilaste och mest kompetenta arrangör av stora tävlingar som till exempel Svenska och Danska Mästerskap i Road Racing och banracing tex STCC och DTC, EM i Formel 3, Rallycross SM/EM, Historic Racing för bilar med EM status etc.

Ta gärna en titt i vårt Arkiv. Där kan du följa klubbens utveckling från 1948 fram till idag.

Artiklar om Hyllinge MS och Ring Knutstorp’s historia
Kvällspostens Newsrace 30 år!
Newsrace-premiären 1973 och Ronnie Peterson
Newsracet: EM F3 och världsstjärnorna
40 år sedan Knutstorp asfalterades
Vrams GP 1933 – Öresunds GP 2003
Sveriges första Rallycross EM för 30 år sedan
Speedway i Hyllinge MS

(Sidansvarig: Hyllinge MS styrelse)