HMS News

Vrams GP 1933 – Öresunds GP 2003

Den 19-20 Juli är det dags för Öresunds Grand Prix på Ring Knutstorp. Tankarna går osökt tillbaks till nästan samma plats för 70 år sedan.Den 6 augusti 1933 arrangerade KAK, Sveriges sommar Grand Prix i Vram.
Den 29 kilometer långa banan gick på den slingrande grusvägen från Norra Vram via Södra Vram, Kågeröd (alldeles intill Ring Knutstorp), Stenestad och så tillbaka till utgångspunkten. 12 varv, totalt nästan 35 mil, skulle man köra.

–>

De verkliga fartvidundren från den har tiden fanns representerade och europas bästa förare var anmälda, bland andra några från Scuderia Ferrari och finländaren Karl Ebbs med sin vita Mercedes SSK. Storfavorit var den franske föraren Louis Chiron, som allmänt ansågs lätt köra hem första priset på 10.000:- med sin Alfa Romeo. Även den italienske markisen Antonio Brivio, svenskhoppet Pewe Widegren och engelsmannen Whitney Straight hörde till storfavoriterna.

Extratåg från hela landet hade satts in och bilar, MC och vanliga cyklar fraktade resten ut till skådeplatsen. En tältmetropol med 25.000 tillfälliga innevånare slogs upp vid Böketofta. Redan klockan 4 på morgonen före loppet, då förarna tränade på den avspärrade vägen, fanns 10.000 åskådare på plats.

När startflaggan föll vid Norra Vram och fältet av bilar gav sig iväg kantade 100.000 åskådare banan. Men bara efter knappt några minuter kan åskådarna se hur en pelare brandrök växer i storlek bara någon halvmil bort. Svensken Carl Börje Dahlin i sin 7 liters Mercedes Benz leder loppet före kopplet jagande bilar. Då han får en våldsam sladd i böjen i Södra Vram. Bilen kastas mot en ledningsstolpe som knäcks och Dahlins medföljande mekaniker Erik Lafrenz slungas av bilen ut på vägbanan och omkommer när han blir överkörd av den svenske Ford-föraren Olle Bennström, som inte hinner göra någon undanmanöver. 11 bilar blev inblandade i den fruktansvärda olyckan. 100-tals liter bensin rann ut på vägbanan som lutade mot en villa, som tog eld och brann ner till grunden. Det är inte underligt att man än idag talar om den ökända GP-kurvan i Södra Vram. Huset som ligger där nu, kallas för Villa Grand Prix.

Hur som helst, tävlingen

 

fortsatte och den italienske markisen Marquis Antonio Brivio i en Alfa Romeo 8C-2300 Monza vann så småningom med snittfarten 124,4 km/tim.

Som kuriosa kan nämnas att författarinnan Astrid Lindgren var tävlingssekreterare.

Merparten av artikeltexten kommer från HMS Bladet (författare okänd).

Text bearbetat av Mikael Persson.

Bilderna är autentiska foto, men färglagda efteråt. Klicka gärna på bilderna, och kommentera dem, om du kan bidraga med någon information.

(Evenemang: 2003-07-18–2003-07-20 Öresund Grand Prix)
(Bild: 1693)