Johan Stureson

Här kommer Johans Stureson’s egen berättelse från årets mycket framgångsrika GT-säsong som avrundades med SM-guld!
Exlusivt – HMS News – 2002-10-21

GT Säsongen 2002

Säsongen startade med en testdag på Mantorp i mars.
Otrolig känsla att rulla ut i en splitter ny Porsche GT3 RS, samtidigt har man aldrig varit så rädd för stenskott. Efter ett tag inser man dock att tävlingsbilar och i synnerhet Porsche är byggda för att användas och plågas. Testerna på försäsongen gick bra och vi kunde förbättra bilens egenskaper vid varje testtillfälle.

Premiären på Mantorp gav det första styrkebeskedet på var vi stod i förhållande till våra konkurrenter. Kvalet gick över förväntan, startplats tre efter två Viper bilar och snabbast i klassen. Om möjligt gick racet ännu bättre och tack vare tekniska problem på Viper bilarna blev det säsongens första och enda totalvinst samt vinst i klassen, segermarginalen blev hela 55 sekunder till totaltvåan.

Trots en otrolig premiärhelg lät vi oss inte vara nöjda, veckan efter fortsatte det med test. Efter många justeringar på chassiet förbättrade vi oss en hel sekund på Gelleråsen. Så har hela säsongen fortsatt, podiumgänget har hela tiden förbättrat bilen och gjort sitt yttersta för att allt ska fungera. Med hjälp av datalogging i både Thomas Nyströms och min bil har vi kunnat sparra varandra och jämfört våra körningar. Resultatet av det är 13 klassegrar av 14 möjliga, GT SM-guld, snabbare varvtider än tidigare varvrekord på samtliga banor och bilen har aldrig stannat ute på banan p.g.a. någon teknisk defekt, varken på race eller test. Härligt facit.

I många

av årets race har det varit kamp om totalvinst i konkurrens med GTA-klassens motorstarkare Viper-bil rattad av Wallinder/Roos.
Årets roligaste race var Knutstorps Söndags race där vi skiftade om 1:a platsen under hela racet men som synd var slutade det med ett drive-through straff. Största missen gjorde jag på Falkenberg när jag hade chansen att byta från regndäck till slicks i det upptorkande racet, trösten var att ingen annan gjorde det heller. Bästa starten var på Mantorp när man lyckades passera Levin och Roos på yttern i startkurvan.

FIA-GT deltävlingen på Anderstorp var årets stortävling. Trots ihållande regn under hela helgen strömmade publiken till tävlingen. Efter ett lyckat kval och Super-Pole tappade vi värdefulla placeringar i racet pga seriens lite speciella pace-car reglerna som vi inte kännde till. Trots allt visade vi att vi kunde vara med i den absoluta toppen och slåss.

Säsongen har som sagt varit helt perfekt och verkligen etsat sig fast i minnet. Det har varit ett härligt samarbete med podium racing´s alla medarbetare och övriga inblandade. Nu är det bara att spänna om bågen och satsa vidare på nästa säsong.

/ Johan Stureson

Se fler bilder på Johan Stureson i fotoalbumet.
Evenemang: 2002-12-01 Tävlingssäsongen 2002
Bild: 1447