HMS News

STCC rapport från Falkenberg

I onsdags så var det dags för det första officiella testet på Falkenberg och chansen att få en första fingervisning om vilka som kommer att slåss om titeln i år.Förra året kändes som ett mellanår och många av profilerna hade valt att köra internationellt istället. I år är många av de färgstarka förarna tillbaka och det har tillkommit en del intressanta namn där Hyllinges egna Johan Sturesson är ett. Efter att ha varit den enda som kunde hota Viperns dominans och slutligen kunna avgå med segern och SM-tecknet så är nog förväntningarna höga. Tyvärr så kommer både Johan och hans teamkamrat, Robin Rudholm, i SEAT-teamet att börja året med ’fel’ bil då deras nya Toledobilar är under byggnation hos SEAT Motorsport i Spanien. De kommer att starta året i varsin Leon Cupra, en bil byggd för en enhetsserie och bland annat försedd med turbo. Då den inte följer reglementet för årets STCC så kommer de att köra på dispens fram till dess att deras ordinarie bilar är redo för start, dispensen innebär bland annat ett vikttillägg på 100kg, något som syntes på Falkenberg där Johan hade svårt att hänga med SP2000 bilarna.

BMW deltog med full styrka på testet med hela 5 bilar på plats. I den bayerska anstormningen så var det Richard Göransson som tog täten direkt. Han verkar ha klarat omställningen till takförsedd bil väldigt bra och satte konsekvent snabba tider och var enligt STCC.se snabbast under dagen, enda smolket i hans bägare var en liten avvåkning på eftermiddagen som kortade ner hans testdag. Den andra bilen i West Coast Racing körs av Mattias Andersson, han fick kört många varv men känner att han inte acklimatiserat sig till bakhjulsdriften ännu.

Calle Rosenblad är tillbaka i STCC efter att ha åkt Viper ute i Europa under 2002, han teamar som vanligt upp med Elgh Motorsport och kommer nog att bli en titelkandidat när tävlingarna väl börjar. Under denna första testen så jobbades det mycket med inställningar, så även hos Rosenblad.

I Bakajev Motorsport så kör Patrik Ernstsson ihop med veteranen Jan Brunstedt i år, med Schnitzers fjolårs bilar så kommer de garanterat att bli att räkna med.

KMS var på plats med den nyutvecklade A4:an och Ekblom imponerade med att redan tillhöra topp 5 såpass tidigt, det var nog en del skeptiker som fick lite att fundera över. Det ser ut som om KMS och framförallt Ekblom blir att räkna med i år.

Flash Engineering fanns på plats med Jannes bil medans Magnus Krokström socialiserade i depån och skjutsade runt sponsorer i pauserna. Kroken väntar fortfarande på drivlinan till sin bil och det kan dröja ändra fram till strax innan premiären innan den bilen blir klar.

Flash var som vanligt mycket

snabb på Falkenberg, verkar vara något av en favoritbana och den passar Volvon väldigt bra.

Rustad kom med sin ex-Triple Eight BTCC Vauxhall, numera Opel. Precis som Podiums SEAT:ar åker den också med 100 kg extra, men Rustad verkade taggad och satte tider i topp 5.

Jason Watt och Jens Edman kom direkt från tester på Ring Knutstorp med sina nybyggda Peugoter men hade svårt att hänga med i varvtiderna. Jason hade också en liten utflykt i däcksbarriären som förkortade hans testdag. Både Jens och Jason är rutinerade och kommer nog att bli att räkna med i de lopp de kommer att deltaga i.

Engström fanns på plats med den nybyggda Honda Civic Type R och hade support från det Italienska JAS-teamet under dagen. Hondans tider sjönk stadigt under dagen, men bilen såg orolig ut, något som de säkert kommer att få rätt på under resterande tester.

Det verkar som om årets säsong i STCC kommer att bli bättre än på många år med 8 bilmärken som slåss om titeln.

Tider från www.richardgoransson.com

1 Richard Göransson 43.292

2 Jan ’Flash’ Nilsson 43.294

3 Tommy Rustad 43.305

4 Fredrik Ekblom 43.370

5 Patrik Erntsson 43.568

6 Thomas Engström 43.669

7 Carl Rosenblad 43.830

8 Jan Brunstedth 43.861

9 Johan Sturesson 43.915

10 Mattias Andersson 43.994

11 Jens Edman 44.009

12 Jason Watt 44.703

13 Robin Rudholm 44.838

Mer läsning:

Hem

http://www.rosenblad.com

http://www.flash.nu

http://www.richardgoransson.com

http://www.jensedman.com

http://www.audisport.nu

http://www.engstrommotorsport.com

http://www.podiumracing.nu

http://www.ma-grandprix.com

http://www.krokstrom.se

http://www.hellumracing.com

http://www.robinrudholm.com

(Evenemang: 2003-04-16 STCC test)
(Bild: 1551)