HMS News

Johan Stureson’s STCC-final

STCC-final 27-28 September 2003. Det blev en förvånadsvärd städad STCC-final på Mantorp Park utan massa plåtkontakt.Helgens höjdpunkt var 4:e platsen i race 1, i race 2 kunde det mycket väl blivit en tredje plats om inte drivaxeln brustit tre varv från mål.

Kval

Kvalet blev det mest dramatiska under hela säsongen. Vädret spelade ett spratt för många, ömsom regn ömsom sol gjorde det chansartat. Efter bra varv tider på de fria träningspassen kände vi oss ganska säkra på en plats bland de åtta främsta och därmed super-pole. När det återstod 5 min av träningen började banan torka upp och jag kallades in för att få på slicks däcken. På sista varvet fick vi till 6:e snabbaste tid och super-pole platsen var säkrad.

Super-pole

Det blev som vanligt ett mycket tätt och spännande super-pole kval. Det var svårt att få temperatur och fäste i däcken på den kalla asfalten, kanske hade dubbdäcken passat bättre så här års. Varvet kördes lite på säkerhet och räckte till 4:e tid, bara 7/100 sek från 2:a tid.

Race 1

Direkt på uppvärmningsvarvet fick Rustad problem med sin Opel och kom ej till start. Starten blev ganska bra men jag blev passerad av Rosenblad´s startsnabba BMW. Efter något varv kunde jag återta 3:e platsen i fältet och bilen kändes bra. Mot slutet av racet passerade dock Engström mig på den långa rakan med sin motorstarka Honda och slutplaceringen blev en 4:e plats.

Race 2

Omvänd startordning till race 2 för de åtta främsta i race 1 innebar startplats 5. Efter att varit nere på en 6:e plats under de inledande varven började jakten på framförvarande bilar. Från mitten av racet kändes bilens perfekt och jag körde ifatt 3:e placerade Engström i Hondan. Fyra varv från mål förlorade bilen plötsligt drivningen, drivaxel gick av och det var bara att styra av banan. Det var synd eftersom årets andra pallplacering var mycket nära samt att finalracet gav dubbla poäng vilket hade smakat bra i totalställningen.

Teamet har jobbat mycket bra under hela året och vi fungerar perfekt tillsammans som ett team ska göra. Nu i slutet av säsongen har det hårda arbetet gett utdelning och jag tycker vi har etablerat oss i STCC-toppen nu.

/ Johan Stureson

Podium Racing