HMS News

Kopplingsproblem för Stureson

Rapport från Falkenberg, den 10 juli 2005.Kopplingsproblem stoppade Johan Stureson och Peugeot under Västkustloppet på Falkenbergs Motorbana under söndagen. Efter de två enastående andraplatserna från Karlskoga samt Anderstorp kammade teamet noll i den tryckande värmen inför dryga 13.000 åskådare.

-Självklart är man besviken och förbannad, utbrister Johan efter målgången.

Helgen började ju annars perfekt med snabbaste tid på torsdagsträningen, och hyfsade tider på lördagspassen gjorde att man var med i toppen även denna helg. Men ett kopplingsras grusade alla förhoppningar redan i första kvalracet.

-På torsdagen kändes det bra, men på lördagen hade vi inte riktigt samma speed och det oroade oss så det kändes inte riktigt hundra innan start, förklarar Johan.

Ett kvalrace där Stureson lottades till nionde ruta med mästerskaps ledaren Thed Björk(BMW) och Alfa föraren Mattias Andersson i första led. Det blev ingen perfekt start för Peugeot föraren som kom iväg som åtta, en plats han höll fram till fjärde varvet då missödet inträffade och fick rulla i mål som tolva. Vann gjorde stabile Thed Björk före en allt snabbare Robban Dahlgren i en Volvo.

-Plötsligt började kopplingen slira efter ett par varv så det var bara att inse fakta, pustar Johan.

Inför andra kvalracet hann inte IPS Motorsport teamet att göra några större insatser för att lösa problemet med kopplingen utan man fick helt enkelt chansa på att det skulle fungera. Men redan efter ett varv parkerade man i depån. Istället kunde Stureson titta på när Fredrik Ekblom i Audi passerade mållinjen som etta före totaltvåan Edward Sandström och hans Volvo. En besviken Johan Stureson kunde bara hoppas att hans duktiga mekaniker skulle få ihop bilen i tid till den 25 varv långa finalen på eftermiddagen.

Mekanikerna lyckades få ihop bilen i tid och därmed kom Johan till start längst bak i fältet. I Pole position startade Robert Dahlgren i sin Volvo som efter all otur denna säsongen såg väldigt stark ut. Jämte sig hade Volvoföraren Tomas Engström, Honda medan Göransson delade led med Edward Sandström, Volvo. Stureson fick en bra start och klättrade direkt några platser och kämpade och slet i den påfrestande hettan och avancerade, men det räckte bara till en elfteplats i mål och tyvärr inga nya poäng. Finalen vanns av en strålande glad Robert Dahlgren som varit otursgubbe nummer ett denna säsongen, men äntligen lossnade det. Tvåa blev Richard Göransson som klättrar i tabellen, och på pallen som trea blev Tomas Engström som tog över Johan Sturesons tredje plats i sammandraget.

-Nu är det bara att jobba vidare och ta sig tillbaks till topp tre igen, avslutar Johan.

Eftersom Stureson nollade fjärde deltävlingen halkar han ner till en femteplats totalt, men det är fortfarande otroligt jämt i toppen av årets STCC. Det skiljer nämligen bara 17 poäng mellan ettan Thed Björk och femman Johan Stureson, och upp till tredjeplatsen är det bara 11 poäng. Kampen fortsätter den 7 augusti på Ring Knutstorp.

(Bild: 3208)