Arkivsida

Staffan Svenby har avlidit

Foto: Sten Gunnarsson

Bilsportaren Staffan Svenby har avlidit efter en tids sjukdom. Staffan var Ronnie Petersons manager och det var han som såg till att Minnesfonden skapades och att ekonomiska medel strömmade in.
– Staffan var inte alls färdig med det han ville göra för svFör Staffan Svenby var ”doern” som såg till att saker blev gjorda. Redan på 1960-talet började han arbeta med den sport- och fritidsmässa som sedan blev Motormässan i Malmö. När Stockholms Bilsalong återuppstod i mitten på 1980-talet var det också Staffans förtjänst.

Till för några år sedan var han en av de allra starkaste männen bakom STCC, svensk kungaklass i Racing. Han har också varit med att bygga upp verksamheten vid Ring Knutstorp, där han fram till sin död den 30 december 2009 var största delägare.
– Det är en jätteförlust för oss, för familjen och racingen. Han var inte alls färdig med det han ville göra, säger Magnus Öhrström, VD för Ring Knutstorp.
– Jag har verkligen uppskattat hans mentorskap ända sedan 90-talet och kommer sakna möjligheten att bolla frågor med honom. Han hade en känsla som få för vad som var rätt och när det kunde göras, fortsätter Magnus.

Staffan Svenby hade också en egen förarkarriär i Racing under 1960-talet. Han åkte även en del historiska tävlingar på senare år i England och Italien, bland annat Mille Miglia. Staffan Svenby satt också under några år i Svenska Bilsportförbundets styrelse.

På bilden ses Staffan Svenby under invigningen av gymnasieskolan vid Ring Knutstorp. Foto: Sten Gunnarsson

Arkiv 2010