Arkivsida

Lill-Lövis till Knutstorp

Stefan Johansson. Foto: Mikael Persson

Stefan ’Lill-Lövis’ Johansson – på 80-talet F1-förare för Ferrari och McLaren – kommer till Ring Knutstorp och Autoropa Ferrari Maserati Days den 28 augusti.
Det var länge sedan vi såg en svensk förare i Formel 1 men 1985 skapade Växjö-sonen Stefan ’Lill-Lövis’ Johansson rubriker när han överraskande övertog René Arnoux´s plats hos Scuderia Ferrari. På Imola-banan var han nära seger, vilken försvann strax före mål när bränslet tog slut…

Ändå slutade Stefan sjua i VM med stallkamraten Michele Alboreto som tvåa. Året därpå var han femma för Scuderia. McLaren blev nästa plats för Stefan som stallkamrat till en avperiodens största – Alain Prost.

Efter F1 körde han Indycar, drev eget stall och blev den andre svensken efter Stanley Dickens som segrade i Le Mans 24-timmarslopp. Stefan tillhör den makalösa årgången svenska idrottsmän från födelseåret 1956 i sällskap med Björn Borg, Ingemar Stenmark, Frank Andersson och Linda Haglund. En skillnad är att Stefan fortfarande är aktiv och senast deltog i 24-timmarsloppet på Spa-Francorchamps.

Banden till Ferrari går dock aldrig ur och den 28 augusti är han gäst på Autoropa Ferrari Maserati Days. Ring Knutstorp är värd för tredje året och här bjuds bl.a. Swedish GT Series, mc-klassen Battle of The Twins (BoTT) samt mängder av Ferrari och Maserati-bilar. Stefan kommer att fungera som instruktör för de ca 150 ägarna av italienska fullblod.

Förra årets arrangemang var en publiksuccé med 6.000 besökare. Bra väder kan betyda att den siffran ökar ytterligare i år.

Arkiv 2010