Arkivsida

Femma-jakten på bronset fortsätter

Johan Stureson. Foto: Jörgen Olsson

Johan Stureson körde hem en ny viktig femteplats när säsongens åttonde deltävling av årets STCC avgjordes på Ring Knutstorp. Och därmed avgörs medaljstriden i finalen på Mantorp Park.-Viktiga poäng, men nöjd är jag inte, utbrister Stureson.

Det blev säsongens hårdaste kval på Ring Knutstorp, fjorton förare inom fyra tiondelar, men Johan Stureson höll huvudet kallt och satte den sjätte snabbaste tiden. Två tiondelar bakom Rustad som var snabbast. Rydell tvåa och Ekblom trea.

-Jag fick avbryta ett snabbt varv när säkerhetsbilen kom ut efter Jason Watts avåkning, men försök två blev bra och jag var snabbast. Kände att den tiden skulle räcka för att gå vidare till Q2, så jag valde att inte göra fler försök.

Nykjear, Dahlgren, Kristoffersson och Turkington var de övriga som tog sig vidare till Q2.

Och där lyckades Stureson inte förbättra sig av förklarliga skäl, istället blev det åttonde tid bakom Rydell, Ekblom och Dahlgren som var topp tre.

-Vi hade bara begagnade däck och kunde inte prestera snabbare tid, kommenterar Johan.

Det blev ett super hett första race på Ring Knutstorp där Johan Stureson hade ett svårt utgångsläge från sin åttonde startposition på yttern. Men Skåningen höll i och lyckades behålla placeringen samtidigt som det smällde ordentligt längre ner i fältet.

Rydell tog ledningen före Ekblom och Stureson jagade och stressade Turkington medans Rustad gjorde ett misslyckat försök på Kristoffersson vilket Stureson utnyttjade och tog sig upp på sjunde plats. Stureson fortsatte att trötta ut Turkington och med två varv kvar kom attacken som nästan gick hem.

-Det var riktigt nära att jag klippte han där. Nu blir det start från ytterspår igen, förklarade Stureson.

I race två startade Stureson i ruta två jämte bronskonkurrenten Rustad och yttern blev kostsam för Skåningen som försökte trycka sig in, men Turkington hann före och istället blev det en tuff duell med Dahlgren om tredjeplatsen. WTCC föraren slog till och Stureson stängde rutinerat luckan, men med hjälp av en gräsare lyckades Volvoföraren ta sig förbi liksom Kristoffersson som hängde på när Stureson kom ur spår.

Därefter blev loppet statiskt, men Stureson var en av dem som försökte avancera. iPS föraren byggde upp en stabil lucka till en jagande Rydell och satte press på fabriksföraren Dahlgren, men det perfekta läget uteblev.

-Jag hade bättre fart än Dahlgren, men samtidigt stod värdefulla poäng på spel, menade Stureson som tog målflagg som femma.

Rustad vann före Turkington och inför finalen på Mantorp Park har nu Stureson 25 poäng upp till bronsmedaljen, samtidigt som norrmannen har detsamma upp till ledande Ekblom. Snacka om FINAL.

Även i team mästerskapet hägrar en medalj. Inför finalen ligger MA:GP/iPS imponerande trea före storteam som Flash Engineering, Chevrolet Motorsport och WestCoast Racing.

-Nu är det bara hem och ladda om för en strid om bronsmedaljen, avslutar Johan Stureson.

//Staffan Börjesson

Arkiv 2011