Arkivsida

IPS redo för historiskt STCC-race

STCC. Foto: Peter Igelhammar

Nu gäller det. Ett race av STCC-säsongen 2012 återstår och vilket race det blir. Uppfyller tävlingen bara en bråkdel av förväntningarna blir det utan tvekan årets race. På fredag kommer IPS Team Biogas till Solvalla för att avsluta på topp. Förväntningarna är höga på årets avslutning av STCC. Solvallas travbana har nu förvandlats till en 1,25 kilometer lång racerbana där mästerskapsmedaljerna ska fördelas på lördag. Tyvärr är jakten på medaljer över för IPS Team Biogas redan innan finalen. Men det är inte ett faktum som teamet låter sig nedslås av, tvärtom vill alla göra sitt yttersta för att avsluta på topp. Vem vill inte stå på pallen i ett historiskt race som det på Solvalla i helgen?

– Det ska bli kul, det verkar bli ett riktigt bra evenemang. STCC har satsat hårt på det här och de jobbar på bra, säger Johan Stureson inför helgen.

Teamkollegan Patrik Olsson håller med.

– Det ska bli väldigt spännande att se banan i verkligheten. Det blir ingen fartbana men inramningen som arena blir jäkligt bra. Jag tror det blir skitfränt, säger Patrik Olsson.

Förutsättningarna inför helgens race är lika för alla. Ingen har kört banan förut och tiden för test inför kval är den samma för alla. Trots att banan är en ny bekantskap är det 45 minuter test innan kvalet som gäller på Solvalla.

– Det blir intressant. Det blir viktigt att lära sig banan riktigt. Det är en krokig, kort banan så vi hinner köra många varv under testet. Det gäller att få till linjen och anpassa bilen både för banans karaktär och för optimalt grepp, säger Johan.

För Patrik Olsson har det lossnat ordentligt på slutet av säsongen. Senast i Knutstorp klättrade han upp på fjärdeplatsen i mästerskapstabellen. En placering han planerar att behålla.

– Jag ska behålla fjärdeplatsen och göra ett så bra race som möjligt.
Även Johan har planer på att utmana i toppen.

– Sista racet för säsongen är viktigt. Man vill vara snabb och få till ett bra resultat. Att få till en pallplats hade varit skönt, det är målet.

Att avsluta säsongen framför en stor publik på Solvalla i Stockholm blir ett värdigt slutcrescendo.

– Det kommer att bli superroligt. Man vill ju att det ska vara mycket folk på alla race, det höjer stämningen och får oss förare att tagga till ännu mer, säger Patrik Olsson.

Förutom täta race i STCC, Camaro Cup, Carrera Cup och Clio Cup kommer hårdrockarna i Mustasch att underhålla. Det blir också kändisrace, fyrverkeri och uppvisnings i rallycross, bland annat.

Arkiv 2012