Arkivsida

ATM Racing Team mästare i ERCup efter spännande final

ATM. Foto: Racefoto

Det blev ATM Racing Team (Porsche) som blev segrare i årets upplaga av ERCup. Detta efter en spännande final där 25 team mötte upp. Flying Fellows (Volvo) startade i pole före Beamer Racing (BMW), ATM och 2 Fast 4 You (Opel). Finaldagen präglades av regnskurar med ett litet inslag av åska!

Flying Fellows satte in sin rallyförare Kent Persson att köra det första passet. Han hade aldrig stått i pole förut och han blev därför lite osäker när starten gick, vips kom 2 Fast 4 You som skjuten ur en kanon och tog starten. – Jag trodde att det skulle tändas gröna lampor när starten gick så jag var inte alls beredd, men när de andra började gasa förstod jag att starten hade gått. Jag får nog läsa på reglementet lite, sa Persson. Han återtog snart ledningen och utökade sakta men säkert avståndet ned till övriga fältet. Han bjöd på många fina uppställ och han trivdes som fisken i vattnet.

Efter 20 minuter fick vi första favoritbortfallet. 2 Fast 4 You tappade ett hjul när drivaxeln gick av. Bromsslangen trasades sönder och teamet försökte desperat att laga bilen. Den enkla lösningen var att skippa bakbromsarna. De provkörde några varv, men insåg snabbt att det inte gick att köra utan bakbromsar. Det var bara att packa ihop för den här gången.

Flying Fellows trummade på i ledning och de lade flera varv mellan sig och övriga fältet, men strax innan halva racet var kört gick de i depå med en kokande motor. Termostaten hade gått sönder och den hindrade vattnet från att cirkulera. Motorn blev så varm att färgen flagnade och den nöp nästan. – Helt otroligt att en sketen termostat för 50 kr kan få så ödesdigra konsekvenser, sa Anders Agfors, som är en av förarna i teamet.

Tonima Racing (BMW) lyckades tajma sina första två byten när safetycar var ute på banan och de var i ledning en kort stund, men tredje gången gick det inte och ATM Racing Team tog hand om ledningen. De förivrade sig dock och fastnade i en sandfålla varvid Fyra3 Racing (BMW) övertog ledningen.

De har haft en tung säsong, men nu såg det äntligen ut att gå deras väg. Djon Clausen körde sista passet och han var fast besluten att ta bilen i mål som vinnare. ATM satte Björn Scheuer bakom ratten och jakten var i full gång. Scheuer tog in två sekunder per varv på Clausen och oron började stiga allt mer i Fyra3 Racing depån. När det återstod 25 minuter av racet var Scheuer ikapp och Clausen släppte fram honom utan att bråka. Scheuer tog bilen i mål som segrare av racet och av årets serie.

Smällarens Racing Team (VW Golf) körde i mål som trea endast slagen med ett varv av vinnarna. De vann därmed den framhjulsdrivna klassen före Kärkkänien Rally & Racing (Toyota) och No Limit Racing (Volvo). Beamer Racing kom trea i den bakhjulsdriva klassen.

I sluttabellen vann alltså ATM Racing Team före Beamer Racing och Femiett (Volvo).

I den framhjulsdrivna klassen vann Kärkkänien Rally & Racing före No Limit och Team Gapet (Honda).

För mera information besök gärna vår hemsida: www.ercup.se

MVH

ERCups Presschef:

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Arkiv 2012