Arkivsida

Aktuell Motorsport 10-års jubilerar 2013!

Aktuellmotorsport.se

I år fyller Aktuell Motorsport 10 år, vad är historien bakom webbsajten?

– 2001 byggde jag en webbsajt åt motorklubben där jag själv är medlem, Hyllinge MS, berättar Micke Persson som står bakom Aktuell Motorsport. När den var klar fick jag ta hand om den också, det var inte riktigt meningen.

Istället för att vara brandman vid klubbens tävlingar på hemmabanan Ring Knutstorp, så blev det till att skriva nyheter och fotografera klubbens tävlingar. Oftast var jag den sista som fick reda på vad som hände, ibland skämdes man för att någon av klubbens förares framgångar inte blev uppmärksammad.

– För att få bättre koll på vad andra skrev om klubbens förare så började jag att utveckla en egen sökmotorprogramvara. Det var ett magiskt ögonblick när programmet fungerade för första gången hemma på min dator och skärmen fylldes med nyhetsrubriker.

– Snabbt insåg jag att detta var något som många fler motorsportintresserade skulle ha glädje av, och började direkt skriva om programmet, så att det skulle kunna köras på en webbsajt istället. En av mina närmaste vänner, Arne Elander, driver webbhotellet elit.net. Det blev många kvällars spånande med honom hur man skulle kunna lösa olika tekniska problem. Han insåg nog ganska snabbt att han hade en ytterst krånglig blivande kund framför sig, och erbjöd sig generöst att sponsra med webbhotellplatsen. Om Aktuell Motorsport skulle fungera på hans webbhotell, då skulle vilken webbsajt som helst också fungera. Han hjälpte dessutom till med att fixa domännamnet, samma år blev det nämligen tillåtet för privatpersoner att äga svenska domännamn. Samarbetet med webbhotellet har fortsatt, under åren som gått har elit.net specialiserat sig på att skapa lösningar åt kunder med ovanliga behov eller krav.

Det var vid denna tid inte helt självklart att det var OK att ens länka till andra sidor på nätet, speciellt inte nyhetssidor, hur löste du det?

– Det stämmer, juridiskt skulle Aktuell Motorsport placera sig i en gråzon.
Det var mycket snack om detta i media, och det fanns inga prejudicerande fall. Jag bestämde mig för att ta det säkra före det osäkra. Den ledande nyhetssajten på nätet var vid denna tid Aftonbladet. Jag chansade och ringde upp Aftonbladet’s dåvarande marknadschef och frågade om det var OK om jag skickade besökare till aftonbladet.se genom att länka till deras nyheter. Han lät stressad och trodde antagligen att den där webbsajten aldrig skulle bli verklighet, ännu mindre skicka några besökare.

– En egen nyhetssökmotor… (fniss)? Ja…ja, länka du bara, blev svaret.

-Jag fortsatte att ringa runt, nu kunde jag säga att jag samarbetade med Aftonbladet, ingen annan vågade då säga nej. När jag hade kontaktat och fått OK, från de 25 största nyhetssajterna, då slutade jag ringa runt.

Den första maj 2003, var allt klart, och man kunde för första gången surfa till www.aktuellmotorsport.se. Hur marknadsfördes den nya webbsajten?

– Marknadsföringen bestod av en liten annonsbanner på Hyllinge MS webbsajt.
De närmaste månaderna skickade jag massor med personliga email till klubbar, serier och förare och bad dem att lägga en länk på sina hemsidor till Aktuell Motorsport. Det gick ganska trögt, men sakta ökade besöksantalet, från ett tiotal per dygn till hundratals och tusentals. Idag, 10 år senare, har Aktuell Motorsport ca 20 000 besök per dygn, året om, trots att ingen annan marknadsföring har gjorts.

Aktuell Motorsport är en automatisk webbsajt, men gör du inget arbete manuellt?

– Jodå, jag lägger ungefär en timme varje kväll, året om, på att kolla att allt har fungerat som det ska, korrigerar eventuella fel, och sköter kontakter via epost och telefon. Varje år, mellan jul och nyår, jobbar jag intensivt med att lägga in så många tävlingsdatum jag hinner i kalendern. Det är alltid ett stort detektivarbete, många klubbar och serier har inte tid att marknadsföra sina tävlingar på nätet. Oftast blir det runt 1000 tävlingar. De klubbar och serier som inte har publicerat sina tävlingar på nätet vid nyår, får själv höra av sig efter hand.

Hur ser framtiden ut för Aktuell Motorsport?

– Så länge som Aktuell Motorsport fyller en funktion åt tusentals motorsportintresserade varje dag, då finns inga andra planer än att fortsätta. Närmast skall jag försöka hitta en sponsor som är villig att bekosta en dedikerad server åt Aktuell Motorsport. Därefter hade det varit kul att förnya designen på webbsajten, och göra den mer mobilvänlig. Jag har dock inget överflöd av tid efter jobb och familj, så det kommer antagligen att dröja innan det blir verklighet.

– Jag vill passa på och tacka alla som besöker Aktuell Motorsport varje dag, det är ni som ger mig energin att fortsätta, avslutar Micke. Sist men absolut viktigast vill jag rikta ett STORT TACK till alla som på olika sätt har hjälpt till genom åren.

Arkiv 2013