Arkivsida

Motorträffen 16/3 Jubileumsåret 2013

Motorträff. Foto: Bende Press
Vilka människor, vilka skratt och vilka otroliga historier. Jubileumsträffen 16/3 -13 var lyckad och alla var i toppform. Jag har verkligen fått äran att träffa otroliga män och kvinnor.

Viste ni t.ex. att 1948 var årsavgiften 10:- . Första tävlingen hölls den 29/4 -1951.
1962 anläggs bana för bil, då 1100 meter. Då låg körtiden för ett varv på ca 1 minut. Idag kör man dubbla sträckan på samma tid.

När Bo ”Fibbe” Friberg välkomnar oss till dagens träff nämner han att Anita Ahlberg som var ordförande i damklubben i 20 år är på plats. Självklart var jag tvungen att pratat med henne. Hon berättar att Inga Bonthron som hade en affär nere i by (Kågeröd) startade damklubben. Själv växte hon upp i ett av husen närmast banan och sprang där mycket som liten. Det var ju spännande med allt som hände och att se den första banan växa fram. Senare i livet blev hon kranskulla och båda hennes barn har varit aktiva i klubben. Förutom att hjälpa till med allt möjligt på banan så åkte damklubben på studiebesök, ordnade fester och gick lucia. Anita var aldrig själv lucia men nämner att bl.a. Kerstin Karlstedt var lucia. Ett bekant efternamn inom klubben än i dag.

Många aktiva var på plats så som familjen Press och Philip Dombornowski. Philip berättar lite om sidovagns race. Vi fick bl.a. veta att sidovagns racing var stort på -80 och -90 talet. Tyvärr lades SM ner 2003 pga. för litet antal tävlande team.

Alf Nordin delade också med sig av sina minen. Han blev aktiv 1966 men körde inte utan jobbade mycket med säkerhet. Nu besiktigar Alf banor runt om i Sverige. Han pratar om många olika banor men han anser att Ring Knutstorp är den bästa banan.

Bengt Hansson berättar hur han under ett Stadslopp i Norrköping hamnar med två hjul uppe på en refug och att han kör in i en stolpe. Tyvärr kör någon på honom bakifrån och bilen blir en meter kortare.

Två av bröderna Dalton var på plats och pratade lite om sin bok och deras minnen på Knutstorp.

Denna dagen pratas det också om racing prinsen –Prins Bertil och hans Lilian som gick bort i veckan. Många glada minnen kring detta unika prinspar kom upp.

Under mumlet hör jag några deltagare som skrattar och säger att nu för tiden får man ju betala inträde för att komma in efter som de yngre förmågorna inte känner igen en.

De största namnet denna dag är nog ändå Rolf ”Myggan Nilsson som så klart alla redan vet är ett stort namn även utanför Sveriges gränser. Rolf har kört i 48 år. Under -70 talet kör han ca 30 tävlingar per säsong. Hans fru har varit hans största suporter. De vinsterna som han är mest stolt över är tävlingarna på Engelska Brands Hatch där han tävlade med de största inom sporten. Efter olyckan för 8 år sedan funderade Rolf för att lägga av men med familjens starka stöd byggdes bilen om och tre månader senare körde han första loppet trots att bandagen fortfarande satt kvar. En imponerande man till och med för en gröngöling som mig.

Hyllinge Ms upplevs av mig som en ända stor familj. Oavsätt gren så känner alla varandra mer eller mindre. Alla hjälper varandra, man lånar verktyg och delar av varandra. På kvällarna sitter man i depån och pratar och skrattar. Tävlingen sker ute på banan. Det har varit en ära att närvara på dessa träffar.

Ett stort tack till HMS och deras underbara klubbmästare Olle Liljekvist, Bruno Friberg och Bo Friberg.

Jamina Loxly

Arkiv 2013