Arkivsida

Kevin Hansen glänste i Supercar Lites-debuten

Kevin Hansen.
15-årige Kevin Hansen tog en överraskande andraplats i sin debuttävling i SuperCar Lites på Ring Knutstorp.

Svensken, som kör en SuperCar Lites Peugeot 208RX i serien, kom dit utan några föraningar om hur långt hans förmåga skulle räcka i det konkurrenskraftiga och namnkunniga startfältet. Det visade sig ganska snabbt att farten unge Hansen hade skulle stå sig väl och redan efter första tråningen körde han in på en topptid.

– Första gången ut på banan var vid tidskvalet, berättar Kevin, och jag körde så mycket jag kunde och vågade. Och jag var snabbast, vilket kändes helt otroligt roligt!

Hansen, som därmed tog pole position i första kvalheatet, fick det trångt i starten, slog i ett framhjul och tvingades bryta med trasig styrning. Bottennappet satte press på Hansen som därmed var tvungen att prestera två toppresultat i de återstående två heaten för att säkra en plats i semi-finalerna. Kevin svarade upp på trycket och knep ytterligare en tredjetid och en andratid i det återstående kvalen. Det räckte till en tredje startposition i ena semifinalen.

– Min taktik var enkel, berättar Kevin. Inte hamna i trubbel utan köra med marginal för att säkra en finalplats. Hansen Jr gjorde en bra start, låg länge trea, men med metodisk rytm i körningen knep till slut andraplatsen i semi-finalen och plockade hem en bra startposition i finalen.

Det var med blandade känslor av nervositet och bestämdhet Kevin ställde upp i finalen. Som yngste förare i fältet, bara 15 år, skulle han nu tampas med både mer rutinerade och betydligt äldre konkurrenter. Men när väl starten gick fanns ingen nervositet kvar bara viljan att vinna. Hansen gjorde ännu en bra start från andra led och låg trea in mot första sväng.

– Första varvet var helt vilt, berättar Kevin. Jag fick en smäll på ena framhjulet redan i första sväng, vilket krökte ett styrstag och ratten stod snett hela finalen. Sedan i första hårnålen blev det närkontakt igen och jag for utanför banan, ut på gräset, och tappade en placering. Mer tumult bröt ut framför mig och när väl ”krigsdimman” lagt sig låg jag tvåa. Teamet pushade mig hela tiden över radion och trots att bilen inte var perfekt lyckades jag försvara andraplatsen in i mål. Känslorna bara bubblade inom mig och jag var så otroligt glad och i ärlighetens namn kan jag säga att det också var en stor överraskning, jag hade inte trott att detta var möjligt redan i min första tävling!

Kevin Hansen ligger nu också tvåa i mästerskapet, bakom Lites-meriterade och gode vännen Kevin Eriksson, som vann racet. Trea blev Linus Leise.

– Vilken otrolig start på säsongen, jublar Kevin lättad. Det har varit en slitsam vinter för att för till en körning i SuperCar Lites och min seger är lika mycket en seger för all de fantastiska personer som hjälpt mig, trott på mig och stöttat mig fram till det här.

RallyX Supercar Lites Finalresultat
1. Kevin Eriksson, Olsbergs MSE
2. Kevin Hansen, Hansen Junior Team
3. Linus Leise, Set Promotion
4. Tobias Brink, Brink Motorsport
5. Sandra Hultgren, Olsbergs MSE
6. Patrik Flodin

Arkiv 2014