Arkivsida

Volvo dominerade STCC-kval men Fredrik Larsson tänker utmana

De båda Volvo-förarna Fredrik Ekblom och Thed Björk var onåbara i dagens STCC-kval på Ring Knutstorp. Björk vann det första kvalet med fem tusendelars marginal före Ekblom, i det andra var ordningen omvänd dem emellan.

Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, som leder mästerskapet var trea i de båda kvalpassen.

Fredrik Larsson. Foto: Mikael Persson

– Det känns jättebra, framförallt att både Thed och jag har varit väldigt snabba, säger Ekblom. Redan från att vi lastade av bilarna hade vi snabba varvtider och sedan fick vi de svar vi behövde på testerna när vi provade lite grejer. Det är bara att lyfta på hatten för Thed i första kvalet. I det andra fick han däng så det är 1-1 så här långt men i morgon ska jag ta honom.

För Thed Björk är helgens tävlingar viktiga. Den regerande mästaren ligger trea i tabellen och har inte råd att tappa fler poäng till teamkollegan Ekblom och Fredrik Larsson.

– Det känns fantastiskt skönt att vara tillbaka efter sommaren, säger Björk. Första kvalet satt som en smäck men Fredrik är tuff. Han är snabb så det gäller att hålla foten rätt på gasen. Jag har egentligen ingen förklaring till att vi som team är så snabba just idag, inte mer än att vi är mentalt väldigt starka.

Fredrik Larsson hade hoppats på ett bättre resultat, i synnerhet som han vann kvalet på samma bana i STCC-premiären i våras.

– Det hade varit gott med en 25-poängare till här, speciellt som jag vet att vi kan vara snabbast här, säger Larsson. Vi visste att Volvo hade bilarna att slå, nu gjorde vi inte det även om vi var nära att ta en av dem i det andra kvalet. Marginalerna var inte på vår sida den här gången men jag vet inte om det var något som vi hade kunnat göra så mycket mer annorlunda.

Inför morgondagens två heat, där startordningen är omvänd i det första heatet, känner sig Larssson mer optimistisk.

– I det första racet har jag ju Volvo-bilarna bakom mig i starten, kan jag ha dem där när vi går i mål så kan jag knapra tillbaka några poäng, säger Larsson. I det andra heatet har jag innern på Ekblom i starten. Kan jag hänga på honom i starten och utmana honom i racet kan det här bli riktigt bra.

Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, var den som var närmast att utmana de två toppteamen med sina två fjärdeplatser. För Andersson, som ligger just fyra i mästerskapet, var det ett tidsmässigt bra resultat men placeringen i förhållande till konkurrenterna i medaljfajten var långt ifrån optimalt.

– Jag är nöjd med kvalet men det är fel tre killar framför oss, det är mina tuffaste konkurrenter i kampen om medaljerna, säger Andersson. Det var lite för långt avstånd upp till toppen. Jag fick inte till ett perfekt andra kval men jag är glad att det ändå räckte till en fjärdeplats.

Mästerskapsställning efter Q1, Ring Knutstorp 22/8
1. Fredrik Larsson 150
2. Fredrik Ekblom 143
3. Thed Björk 134
4. Mattias Andersson 110
5. Richard Göransson 102

Resultat Kval 1 Ring Knutstorp 22/8
1. Thed Björk, Polestar Racing, 57.665
2. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +0.005
3. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +0.232
4. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.454
5. Linus Ohlsson, Team Kia, +0.523
6. Richard Göransson, Team Tidö, +0.534
7. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +0.578
8. Philip Forsman, WCR/BMW Dealer Team, +0.612
9. Andreas Wernersson, Team Kia, +0.855
10. Erik Jonsson, WCR/BMW Dealer Team, +1.131
11. Mattias Lindberg, Team Kia, +1.182
12. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +1.498

Resultat Super Pole Ring Knutstorp 22/8
1. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, 57.726
2. Thed Björk, Polestar Racing, +0.170
3. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +0.191
4. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.697
5. Richard Göransson, Team Tidö, +0.755
6. Philip Forsman, WCR/BMW Dealer Team, +0.878
7. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +0.886
8. Linus Ohlsson, Team Kia, +0.898

Arkiv 2014