Arkivsida

Helling mot rekord och seger i Renault Clio Cup

Robert Helling.
Robert Helling vann båda racen på Ring Knutstorp och tangerade därmed Andreas Wernerssons rekord från i fjol på åtta raka segrar i Renault Clio Cup. Resultaten i Skåne innebar dessutom att han ryckte åt sig en ledning på 41 poäng i mästerskapet.

Robert Helling var mannen för dagen i Clio Cup på Ring Knutstorp. Han vann det första heatet på våt bana från pole position och triumferade även i det. I det sistnämnda avancerade han från andra till första plats redan på det första varvet efter omstarten mitt i loppet.

Robert Helling.

– En lyckad helg för min del och ett bra utgångsläge inför de två avslutande deltävlingarna i mästerskapet. Nu är målet självklart att stå som mästare efter finalen på Mantorp Park och jag vinner gärna resterande lopp också – och blir ensam om rekordet, sa en nöjd och glad Helling efter deltävlingen i Skåne.

Lika glad var Janne Gustafsson, västgöten som slog till med dubbla andraplatser. I det första heatet uppvaktade han dessutom Helling ordentligt i slutet på heatet.

– Jag blev lite överraskad när Gustafsson dök upp bakom mig och jag fick verkligen åka och stänga under några varv för att behålla ledningen, medgav Helling.

– Det var nära, men det räckte inte i dag, sa Gustafsson, som kör Wernerssons vinnarbil från i fjol.

Henric Skoog, tvåa i tabellen och främste utmanare till Helling i mästerskapets topp, fick inte alls till det på Ring Knutstorp. Visserligen blev han trea i det första heatet, men det andra tvingades han bryta redan på det första varvet där han blev oskyldigt offer när Marcus Annervi snurrade framför honom.

– Samtidigt fick jag en liten knuff bakifrån och kunde inte undvika att köra in i Annervis bil, konstaterade en dämpad Skoog, som hade en ambition att bryta Hellings segersvit och överta ledningen i mästerskapet.

Eskilstunaföraren var bara sex poäng efter Helling inför deltävlingen i Skåne. Nu är avståndet 41 poäng.

– Just nu känns min chans till mästerskapstiteln ganska död, men jag får försöka väcka liv i den i nästa deltävling på Solvalla.

Helgens sista pallplats erövrade Albin Wärnelöv, som valde att gå sin egen väg i det första heatet. När alla andra startade på regndäck valde Wärnelöv slicks.

– En medveten val för att förhoppningsvis få till en bra varvtid på upptorkande bana och en bra startposition i det andra loppet, berättar han.

Det var en taktik som gick hem. På slutet fick han till ett varv som till och med räckte till pole position i det andra heatet. Från ruta ett tog han starten, men han lyckades inte behålla ledningen utan tappade till tredje plats i mål, en placering har var mycket nöjd med.

Linda Johansson fick inte till det på Ring Knutstorp, men femte och sjätte plats räckte för att hon skulle behålla tredjeplatsen i mästerskapet. Janne Gustafsson tog emellertid in en hel del och är nu bara nio poäng bakom.

Det andra heatet blev mycket händelserikt. Förutom kollisionen mellan Skoog och Annervi på det första varvet, som innebar att båda fick bryta, körde dessutom Joakim Ahlberg på Matthias Johansson – fyra i det första racet – bakom säkerhetsbilen. Smällen tog styggt på Johanssons Clio och Ahlberg rullade! Båda tvingades bryta.

Olyckorna, som lyckligtvis inte resulterade i några personskador, innebar att nästan hälften av varven i det andra loppet fick genomföras bakom säkerhetsbil.

Ovan nämnde Annervi var kvalets – och det första racets – stora överraskning. Han kvalade som fyra och låg trea inledningsvis i det första loppet. En mindre avåkning bidrog emellertid till att han fick nöja sig med sjätte plats i mål.

Resultat Renault Clio Cup, Ring Knutstorp, 23 augusti

Heat 1
1) Robert Helling, KAK, 16 varv
2) Janne Gustafsson, Lidköpings MF, + 0,761
3) Henric Skoog, Karlskoga MF, + 10.867
4) Matthias Johansson, Jämtlands MK, + 11,885
5) Linda Johansson, MK Rimo, + 12,957
6) Marcus Annervi, Karlskoga MF, + 14,665
7) Joakim Ahlberg, Lidköpings MF, 17,367
8) Johanna Jovér, KAK, + 20,847
9) Peter Larsson, Karlskoga MF, + 22,613
10) Emelie Liljeström, SMK Västerås, + 23,690
11) Emelie Moe, Jämtlands MK, + 24,513
12) Albin Wärnelöv, MK Scandia, + 31,856
13) Daniel Johansson, Bergs MK, + 59,995

Heat 2
1) Robert Helling, KAK, 16 varv
2) Janne Gustafsson, Lidköpings MF, + 3,685
3) Albin Wärnelöv, MK Scandia, + 4,534
4) Johanna Jovér, KAK, + 5,492
5) Emelie Liljeström, SMK Västerås, + 6,896
6) Linda Johansson, MK Rimo, + 8,982
7) Peter Larsson, Karlskoga MF, + 12,034
8) Emelie Moe, Jämtlands MK, + 12,943
9) Daniel Johansson, Bergs MK, + 21,278
Matthias Johansson, Jämtlands MK, bröt
Joakim Ahlberg, Lidköpings MF, bröt
Marcus Annervi, Karlskoga MF, bröt
Henric Skoog, Karlskoga MF, bröt

Arkiv 2014