Arkivsida

40 år sedan Formel 1 föraren Gunnar Nilsson gick bort

Idag den 20 oktober är det 40 år sedan Formel 1 föraren och Hyllinge MS medlemmen Gunnar Nilsson avled i testikelcancer. Han blev 29 år och dog bara en månad innan han skulle fylla 30.

Vid en intervju/föredrag den 10 oktober på Idrottsmuseet i Helsingborg berättade Gunnars vän Fredrik af Petersen om Gunnars äventyr inom motorsportens värld. På idrottsmuseet i Helsingborg finns en liten avdelning om Gunnar, väl värt ett besök.

Gunnar började tävla vid 24 års ålder, han gjorde sin debut i Formel Vee 1972. 1975 vann han den Brittiska formel-3 titeln. Höjdpunkten på hans karriär blev F1-segern på belgiska Zolder 1977. Han körde 31 F1 lopp innan cancern ryckte bort honom.

När Gunnar insåg att han skulle förlora mot sjukdomen då lade han all sin kraft på att sätta upp sin cancerstiftelse, han utnyttjade hela sitt kontaktnät för att stiftelsen skulle bli beständig och framgångsrik.

Här nedan publicerar vi en trevlig text om Gunnar, skriven av Sven Berggren, ursprungligen publicerad i programbladet inför Newsracet på Ring Knutstorp 1974.

Bilderna är tagna av Bosse Börjesson och har generöst tillhandahållits av Racefoto.se.

– – – – – – – – – – – – –

Tänk om ”Zigenaren” vann …

Han har aldrig vunnit en tävling i hela sitt liv – Gunnar ”Zigenaren” Nilsson! – Tänk att få vinna på Ring Knutstorp. Det måste kännas fantastiskt, säger den 26-årige helsingborgsgrabben.

Visst. Hemmabana. Debutbana. Här skulle premiärsegern suttit fint. Dessutom är det sista gången han kör på Ring Knutstorp. Hans sista chans att vinna på Knutstorp. Kanske …

Gunnar Nilssons paroll är att klättra upp en klass varje år. Det innebär formel 2 nästa år. Formel 1 1976.

Så just nu går Allan Persson och grabbarna i Hyllinge MS och funderar om man skall köra formel 2 här på Ring Knutstorp. Man vill ju visa upp Gunnar inför hemmapubliken.

– Det finns femtio procents chans att jag kör formel 2 nästa år. Jag har två bud att välja mellan. Kanske kör jag redan i höst några race i formel 2-EM, säger Gunnar.

Gunnar Nilssons insats i årets Kanonlopp har banat väg. Hade han inte blivit påkörd i sitt livs andra F 2-inhopp hade han slutat bland de sex främsta … Men idag handlar det om formel 3. Gunnar Nilsson debuterade i våras. Här på Ring Knutstorp. Har kört ett tiotal race i år.

– Är faktiskt rätt besviken på årets säsong hittills. Men ingen kan påstå att felet är mitt, säger Gunnar som gick miste om chansen till SM-guld när motorn rasade när han ledde i Falkenberg.

– Nej, det är inte Gunnars fel – i så gott som samtliga tävlingar har han legat i ledarposition. Undantaget är just SM-tävlingen på Ring Knutstorp i våras.

– Bilen kom direkt från fabriken. Var långt ifrån färdigtestad. Jag tvingades köra hela tävlingen på halvgas på grund av krånglande bränsleinsprutning, berättar Gunnar.

I våras var det lite si och så med formel 3-klassen. Ett nytt reglemente gjorde att det var klent med konkurrensen så Gunnar fick en andra plats idet närmaste till skänks på Knutstorp den gången.

Idag är det annorlunda. Idag blir ingen tvåa genom att köra på halvgas. Bara i Sverige finns det minst ett tiotal vinnare. Conny Andersson är en av dem. Svensk mästare ifjor. Han tycks bli det i år också. Ar storfavorit vart han kommer i Europa. En sån kille leker inte Gunnar Nilsson med …

Nyligen var Gunnar Nilsson på Nurburgring och åkte. På startlinjen sextio förare från tretton länder. Ett lika tufft startfält som i det berömda formel 3- loppet i Monaco. Visst är det fin klass på internationell F 3 i år!

Gunnar Nilsson – ”Zigenaren” kallad efter ett TV-framträdande – blev tvåa på Nurburgring:

– Kanske är man inte sån håsa till att åka som man velat antyda hemma sa ”Zigenaren” och tillade:

– Jag hade vunnit också om inte en tokiga brasilianare legat i vägen. Ja, han åkte rakt på mig två gånger.

Italienaren Giorgio Francia vann. Han och engelsmannen Brian Henton är värst i Europa just nu.

– Det skall bli roligt att möta dom på Ring Knutstorp. Inte för att jag har någon fördel av hemmabana. Har bara kört här två gånger. Men det är något speciellt att möta utlänningar hemma, säger Gunnar.

Och det är Gunnars enda chans att göra det. Dagens formel 3-tävling är den enda internationella i Sverige i år!

Gunnar Nilsson är favorit idag. För två år sedan när han gjorde sin racerdebut här på Ring Knutstorp var detta ett av hans mål. Att få komma hem till Knutstorp som stjärna i formel 3.

Den gången för två år sedan körde han formel Vee 1300. Blev sexa. Lovade att han skulle köra Super Vee ett år senare.

Han stod till sitt löfte. Vi vet att han körde Super Vee ifjor. Vi vet att han var en av de bästa i Europa. Att han dessutom provade på formel 2 redan ifjor.

Att han till och med blev bäste svensk i formel 2-EM!

Idag är han proffs. Tävlar varje helg någonstans i Europa. Mitt i veckan tränar han. Fastigheterna och hyrlastföretaget hemma i Helsingborg får andra sköta. Flickorna också kanske …

Gunnar Nilsson har alltid tagit stora ord i sin mun. ”Experter” har försökt bromsa honom i karriären. Har sagt:

– Lär dig gå först grabben innan du prövar på de stora bilarna.

Idag säger ingen så till Gunnar Nilsson. Ärligt talat man tror han kommer att lyckas när han säger:

– Jag siktar på formel 1.

Gunnar ”Zigenaren” Nilsson – en ny Ronnie. Varför inte ???

Sven Berggren

– – – – – – – – – – – – –

Med facit i hand så kom Gunnar till Formel 1.
Han och Ronnie blev inte bara konkurrenter utan också goda vänner.

Mer om Gunnar Nilssons cancerstiftelse
finns att läsa på http://www.cancerstiftelsen.com.

Arkiv 2018