Arkivsida

Fajten om STCC-titeln långt ifrån avgjord

STCC Solvalla. Foto: Jerry Karlgren
Thed Björk.
Thed Björk, Volvo Cyan Racing, har sett ut som en vinnare hela STCC-säsongen, från premiären till finalen som körs på Ring Knutstorp nu i helgen den 25-26 september. tävlingshelg sedan premiären i Skövde och hans tredje

Han har toppat tabellen efter varje tävlingshelg sedan premiären i Skövde och hans tredje raka STCC-titel har känts given på förhand – men mästerskapet är långt ifrån avgjort.

– Det är det aldrig när man tävlar mot det tuffaste motståndet som finns, säger Björk och avser teamkompisen Fredrik Ekblom som jagar honom i tabellen. Men det finns fler som kan ställa till det när det är finaldags.

– I finalen vill ju alla de som inte har vunnit i år ta den sista chansen att vinna, alla kommer att försöka och det är ingenting som är avgjort. Men jag kan bara fortsätta som jag har gjort förut och jag känner bara att det är kul att jag har chansen att vinna min tredje raka titel, det är det ingen som har lyckats med förut.

Fredrik Ekblom hade en tuff helg senast på Solvalla. Istället för att knappa in på Björks poängförsprång tappade han några pinnar till i kampen om guldet. Nu skiljer det 23 poäng upp till Björk.

– Jag förstod att det skulle bli jobbigt på Solvalla, vi kom dit med extravikt i bilen och det är Theds favoritbana… Men jag känner mig peppad inför finalen. Vi har blivit av med vikt sedan dess och Ring Knutstorp är en bana som passar mig bra, säger Ekblom.

Att Björk har toppat tabellen sedan start är en sanning med modifikation. Faktum är att Ekblom ledde efter den första dagen då han vann kvalet i Skövde. Den helgen är ett kvitto på hur snabbt det kan svänga.

– När helgen var över låg jag 25 poäng efter och det visar hur snabbt det kan slå. Det är 75 poäng att köra om och mycket kan hända. Jag önskar inte Thed några problem men han kan få en punka precis som jag fick i premiären och då är det helt öppet igen.

Trea i mästerskapet ligger Fredrik Larsson, WestCoast Racing. Utsikterna till en STCC-titel ser närmast obefintliga ut även om han i teorin har möjlighet att slå Björk. Men upp till Ekblom skiljer 33 poäng, ett avstånd som är inom räckhåll om omständigheterna går hans väg.

– Det är den krassa verkligheten jag kan bara hoppas på att vi har en jäkla tur och att Thed har lika stor otur, säger Larsson. Det ska mycket till om Thed ska tappa ledningen till mig men han och Ekblom har fajt sins emellan som förhoppningsvis spelar oss i händerna. Det är kul att det inte är avgjort och att vi kanske kan vara med och köra om det till det sista heatet men vi måste göra ett bra kval, det är där det sitter. Gör vi inte det, då är det kört. Jag måste ta pole för att kunna sätta press på dem.

Håll även ögonen öppna för Richard Göransson och Mattias Andersson inför finalen då båda två visat upp god form och en förmåga att vara med på pallen under de senaste racen.
Fredrik Larsson och Fredrik Ekblom tog var sin pole position på Knutstorp förra året.
Kan de utmana Thed Björk även i år?

Arkiv 2015