Arkivsida

Rekordjämn titelduell i Formel Renault 1,6

Oliver Söderström.
Oliver Söderström eller llmari Korpivaara? Det är frågan inför finalen i Formel Renault 1,6 på Ring Knutstorp 25-26 september. En enda poäng skiljer de båda förarna åt inför de avslutande två racen i mästerskapet.

Söderström mot Korpivaara.

Sverige mot Finland.

PWR Junior Team mot FinnDrive.

Nu ska den rekordjämna duellen om mästerskapstiteln i Formel Renault 1,6 avgöras.

Söderström och Koprivaara nämndes bland favoriterna i snacket inför årets säsong. Båda har levt upp till högt ställda förväntningar.

17-årige Söderström från Bjärred i Skåne inledde bäst, men efter säsongens inledande tre deltävlingar har ledningen och initiativet skiftat. Efter tre race i Falkenberg hade Korpivaara en ledning på 13 poäng. På Kinnekulle kontrade Söderström och skaffade sig ett försprång med tio poäng genom två övertygande segrar. Och på Solvalla senast slog den 16-årige finländaren tillbaka, vann tävlingen och gled återigen förbi i tabellen. Med en enda poäng.

Vem utav dem som kommer att guldprestera på Ring Knutstorp är omöjligt att säga. Korpivaara var den ende av de båda som körde tävlingen i Skåne förra året, men å andra sidan genomförde Söderström ett mycket lyckat test på banan med PWR Junior Team för några veckor sedan.

Båda kommer till finalen med starkt självförtroende och tror givetvis på seger.

– Jag är komplett som förare, snabb och inte rädd för att misslyckas, svarar Söderström på frågan om vad som gör honom till mästare på lördag.

På samma fråga ger Korpivaara en något mer uttömmande svar och nämner både meriter och sin tidigare start på Ring Knutstorp.

I en minienkät ställde vi tre frågor var till de båda titelkandidaterna. Läs frågor och svar i slutet på den här artikeln.

Upplösningen i Formel Renault 1,6 handlar givetvis inte bara om Söderström och Korpivaara. Bakom klassens dominanter finns det många sköna dueller om tabellplaceringar att se fram emot. Juuso Puhakka, teamkompis med Korpivaara i FinnDrive, har visserligen kopplat ett bra grepp om bronset, men fjärdeplacerade Robert Svensson från SMK Söderhamn har långt ifrån gett upp. Det samma gäller för Team Tidös Linus Lundqvist som från sjätte plats i tabellen bara är 17 poäng bakom Svensson.

Svensson och Lundqvist spelar även huvudroller i junior-SM. Oliver Söderström är redan klar mästare, men bakom honom kommer det att bli en hård kamp mellan ovan nämnda. Svensson har 177 poäng, Lundqvist 165.

Bakom Svensson och Lundqvist lurar dessutom Robin Fredriksson från Gyttorp med 141 poäng.

Fakta och minienkät titelkandidaterna

Oliver Söderström

Ålder: 17 år.
Bor: Bjärred, Sverige.
Team: PWR Junior Team.
Klubb: KAK.
Säsonger i FR 1,6: Tredje, slutade på nionde plats 2013 och sjua 2014 (en seger, en andraplats).
Främsta merit innan 2015: Fyra NEC Formel Renault 1,6 på Spa i Belgien 2014.

• Vad är det som gör dig till mästare på lördag?– Jag är komplett som förare, snabb och inte rädd för att misslyckas.• Vad skulle en mästerskapstitel betyda för dig?– Det skulle betyda rätt mycket eftersom det ger mig bättre förutsättningar inför framtiden.• Vad tycker du om Korpivaara som förare?– Jag har ingen åsikt om honom. Fokus ligger bara på min körning.
Ilmari Korpivaara


Ålder: 16 år.
Bor: Grankulla, Finland.
Team: FinnDrive.
Klubb: EMSC Espoo MC.
Säsonger i FR 1,6: Andra, slutade sjua 2014 (två pallplatser).
Främsta merit innan 2015: VM-finalist i karting, KF Junior, 2013.• Vad är det som gör dig till mästare på lördag?– Hittills den här säsongen har jag erövrat 11 pallplatser – varav tre segrar – på 13 race och haft fem pole positions och fyra snabbaste varv. Knutstorp är dessutom en av de banor jag tävlade på i Formel Renault 1,6 förra året. Jag tror att dessa fakta kommer att hjälpa mig nå mästerskapstiteln i årets final.• Vad skulle en mästerskapstitel betyda för dig?– Som en av de stora formelbils-serierna i Europa skulle en titel i Formel Renault 1,6 Nordic givetvis hjälpa mig framåt i min karriär. De tidigare toppförarna i mästerskapet har presterat bra i andra formelbils- och standardvagnsserier i Europa. För mig skulle en titel vara en av de största höjdpunkterna hittills i karriären.• Vad tycker du om Söderström som förare?– Han har visat hög kapacitet under säsongen. Till och från har han varit oslagbart snabb. Oliver är en tuff men rättvis konkurrent.

Arkiv 2015