Arkivsida

Thed Björk historisk STCC-mästare på Ring Knutstorp

STCC Knutstorp. Foto: Jerry Karlgren
Thed Björk.
Thed Björk säkrade sin fjärde STCC-titel och blev historisk som första förare i STCC med tre titlar i rad. – Det här är helt galet, jublar Thed. Man förutsätter verkligen inte tre titlar i rad i STCC och allra minst inte med Fredrik Ekblom som teamkamrat.

Det här är så sjukt skönt och ett stort tack till alla. Mitt racingliv och privatliv … jag är så glad.

Thed Björk fick trots ett stort försprång inför finalen ändå jobba hårt för sin tredje raka STCC-titel och det krävdes en kraftsamling i det sista heatet där det till slut blev dagens andra tredjeplats, mer än väl för att återigen titulera sig STCC-mästare.

– Jag var tvungen att agera för att det inte skulle rinna mig ur händerna. Fredrik körde som en biltjuv så jag fick ta i och fick till och med min första varningsflagg för året. Jag fick verkligen inget gratis.

– Jag tycker givetvis det var en svartflagg, skrattar Fredrik Ekblom.

Han gjorde en närmast perfekt helg och vann båda racen på lördagen och gjorde allt vad han kunde för att sätta press på Björk. Framför allt uppkörningen från nionde plats till seger i det andra racet imponerade.

– Det är lite blandade känslor just nu. Jag är jätteglad för två segrar, jag behövde sätta press på Thed och det är kul att jag kunde göra det. Jag har gjort en bra säsong men Thed har helt enkelt varit lite bättre och min nollpoängare i premiären i Skövde gav honom arbetsro. Jag har varit med tillräckligt länge för att veta att det skulle bli svårt att ta ikapp det och så blev det. Jag hade en bra dag idag med en fantastisk bil och det är klart att två segrar är väldigt bra men det handlar om att vinna mästerskapet så jag är lite besviken över att jag inte gjorde det, säger Fredrik.

Bakom de två Volvoförarna i mästerskapet slutade Fredrik Larsson trea. Hallänningen hade en tuff avslutning på säsongen med tekniska problem och han tog bara med sig en poäng från de två racen. Avståndet var ändå stort nog för att säkra ännu ett SM-tecken.

– Det var inte den roligaste avslutningen och vi får acceptera att vi slutade trea totalt, säger Fredrik. Vi har haft lite för mycket otur och tekniska problem under året och inte haft marginalerna på vår sida och då är Volvokillarna svårstoppade. Kvalfarten har inte varit tillräcklig så vi har hela tiden fått kämpa tillbaka och det är tufft. Jag får smälta det här och vi får vara glada åt ännu en SM-medalj.

Nästan 8000 åskådare på Ring Knutstorp bjöds på två bra avslutande STCC-race. Richard Göransson och Daniel Haglöf tog varsin andraplats i de två racen och det var många fighter genom fältet. I slutändan blev det dock Polestar Cyan Racing-segrar i båda mästerskapen och båda racen, något förarna förklarar med ett bra samarbete trots rivaliteten i mästerskapet.

– Från första början när vi båda kom till Volvo har vi kört med öppna kort mot varandra. Blir jag ifrånkörd så är det för att Thed helt enkelt är bättre, och trots att jag har varit med så länge finns det alltid nytt att lära sig. Det har verkligen fungerat bra, sammanfattar Fredrik.

Den nykorade STCC-mästaren instämmer med sin teamkamrat.

– Absolut. Vi har hela tiden varit öppna med om man hittat någon förbättring och det är så det ska vara. Även om det svider hårt när man själv inte är snabbast så är det juste. Det är så kul att vi kan ha det här samarbetet och det är en mycket stor del av den här framgången, avslutar Thed Björk.

Därmed är årets STCC-säsong avslutad med en positiv finalhelg på Ring Knutstorp till ända.

Resultat – STCC Ring Knutstorp, heat 1
1. Fredrik Ekblom, Cyan Racing, 58.787
2. Richard Göransson, Team Tidö, +1.968
3. Thed Björk, Cyan Racing, +14.719
4. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +20.773
5. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +25.459
6. Kevin Aabol, Team Kia, +25.981
7. Rasmus Mårthen, Team Kia, +33.199
8. Carl Philip Bernadotte, Cyan Racing, +49.306
9. Roger Samuelsson, Team Tidö, +56.958
10. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +1 Lap
11. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +2 Laps , DNF.
12. Erik Jonsson, Sportpromotion , DNF

Resultat – STCC Ring Knutstorp, heat 2:
1. Fredrik Ekblom, Polestar Cyan Racing, 58.678
2. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +3.123
3. Thed Björk, Polestar Cyan Racing, +9.077
4. Kevin Aabol, Team Kia, +9.462
5. Erik Jonsson, Sportpromotion , +14.768
6. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +18.246
7. Richard Göransson, Team Tidö, +21.195
8. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +25.279
9. Roger Samuelsson, Team Tidö, +51.078
10. Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +1 Lap
11. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, DNF
12. Rasmus Mårthen, Team Kia, DNF

Poängställning STCC 2015.
1. Thed Björk, Polestar Cyan Racing, 366 poäng
2. Fredrik Ekblom, Polestar Cyan Racing, 356 poäng
3. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, 268 poäng
4. Richard Göransson, Team Tidö, 243 poäng
5. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, 204 poäng
6. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, 174 poäng
7. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team 158 poäng
8. Erik Johansson, Team Kia, 94 poäng
9. Kevin Aabol, Team Kia, 71 poäng
10. Carl-Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, 66 poäng

Arkiv 2015