HMS News

Marcus Jönsson kör sin 50:e deltävling i Radical Cup

Marcus Jönsson Foto: Radical Sweden

Seriens mest rutinerade förare firar den här helgen ett speciellt jubileum, det är nämligen den 50:e tävlingshelgen i Radical Cup Scandinavia sedan Marcus och hans far Jatte debuterade för 14 år sedan.

– 2009 var första året vi körde Radical och då i team med Ebbesson Motorsport. Vi köpte en Prosport som vi sedan bytte ut mot en PR6 till 2010, berättar Marcus.

PR6an han pratar om är samma bil som han körde så sent som i höstas, då han lyckades köra hem en fin tredje plats i mästerskapets total. Men det har hänt en hel del där emellan…

När teamkollegan Andreas Ebbesson gick vidare till STCC från och med säsongen 2011 har Marcus och fadern Jatte stått på egna ben och drivit sin satsning som ett familjeteam. Och efter några säsonger i ryggen började sedan en fin framgångssaga. 2014 kom den första mästerskapsbucklan med hem till Båstad, som även följdes upp med en ny titel 2015 och 2016. Tre mästerskapstitlar på tre år gör dessutom Marcus till den mest framgångsrika Radical-föraren i startfältet.

– Efter seriesegern 2015 fick vi möjligheten att köra finaltävlingen av Radical European Masters på Barcelona i en SR3, vilket var en riktigt häftig upplevelse, fortsätter Marcus. Tyvärr blev resultatet inget att hurra för då vi hade en del tekniska problem med bilen vi fick köra… oavsett var det riktigt roligt att köra Radical på en riktig GP-bana.

Efter säsongen 2016 valde teamet att ta en paus från racingen, bortsett från ett inhopp på Falkenbergs Motorbana under 2017. Sedan dröjde det hela vägen fram till STCC-finalen på Ring Knutstorp 2021.

– Jag kommer såväl ihåg när Marcus och Jatte hörde av sig till oss under sommaren 2021 och berättade att de var sugna på att damma av sin gamla kärra, säger Filip Svensson från Radical Sweden. Jag tyckte det var riktigt kul att grabbarna hörde av sig och uppmuntrade givetvis till att ställa upp på Knutstorp!

Sagt och gjort – comebacken var ett faktum som dessutom resulterade i en pallplats i det första racet för helgen. En comeback som lämnade mersmak och till 2022 var teamet tillbaka på heltid i serien.

– Det är fantastiskt roligt att MJ Racing är med oss och fortsätter leverera pallplatser varje tävlingshelg känns det som, säger Filip. Inte nog med att det är ett kunnigt team och en duktig förare, det är också ett otroligt trevligt och familjärt gäng människor som alltid är lika trevliga att ha att göra med.

Värt att nämna är också att ’familjeteam’ är den bästa beskrivningen av MJ Racing. Chefsmekaniker och far Jatte Jönsson har varit vid Marcus sida under alla race i hela Marcus karriär, från karting och fram till och med Västkustloppet 2023 – en merit i sig själv!

Hela organisationen bakom Radical Cup Scandinavia önskar ett stort lycka till under dagens båda race där teamet startar från tredje ruta i respektive heat.

Artikeln är hämtad från Radical Sweden facebook sida

Arkiv 2023