HMS News

Svenskarna illa ute, men fortsätter klättra

Dakar-rallyt vara nära ett slut ur svensk synvinkel under tisdagen. De båda svenska toppekipagen med Håkan Roos och PG Lundmark gjorde våldsamma hopp i sanddynerna.
Ghadames:

– Vi såg bara himlen i två minuter. Det var en riktigt otäck upplevelse, säger Håkan Roos.

Håkan Roos och Anders Vilhelmsson i det enda svenska bilekipaget missbedömde situationen och flög ut över en avgrund i 110 kilometers hastighet. Incidenten inträffande när de skulle passera en av många platåer i de ändlösa sanddyner som Dakar-ekipagen drar igenom i Libyen där de nu befinner sig.

– När vi kom upp på platån öppnades en avgrund, vi flög tjugo meter upp i luften och 70 meter rakt fram.

Enda skadorna på de svenska Procurator-teamets bil var ett trasigt stag i bakvagnen och de kunde utan problem fortsätta till etappmålet. Än om de körde mycket lugnare efter luftfärden.

– Bilen har fungerat perfekt och vi har kunnat passera många bilar. Inte minst har vi nu alla lastbilar bakom oss.

Håkan Roos, 47, från Malmö gör sitt andra Dakar-rally medan det är premiär för co-drivern Anders Vilhelmsson, 43, också från Malmö. Ekipaget var 48:a under tisdagen i bilklassen och har överraskande klättrat upp till en 43:e plats totalt av 132 startande. Bland dieselbilar ligger de 17:e. Deras resultat under tisdagen var speciellt imponerade eftersom sträckan favoriserade rutinerade ökenrävar.

Även den svenske mc-föraren PG Lundmark som gör sin fjärde start när Dakar-rallyt i år körs för 25:e gången hade ett våldsam hopp under tisdagen. Ändå ligger han nia totalt i mc-klassen (183 startande) efter varit 12:a under tisdagens 28 mil långa etapp. Mc-klassens leds av Pichard Sainct. Den andra svenska mc-föraren Björn Jansson ligger 135 totalt efter varit 137:a under tisdagen. Finländaren Arie Vatanen med svenske co-drivern Tina Törner ligger åtta totalt i bilklassen som leds av Stephane Peterhansel i Mitsubishi.

När tolv dagar återstår innan deltagarna når målet i Egypten tvingades en av storfavoriterna Jean-Louis Schlesser bryta med motorproblem. Schlesser som vann 1999 och 2000.

Pressrelease från http://www.dakar.nu.

Text: Sven Berggren

(Evenemang: 2003-01-01–2003-01-19 Paris Dakar Rally 2003)
(Bild: 1460)