HMS News

Organisationskaos på Dijon i FIA EM Historic Racing

Här kommer en racerapport från Micke och Calle Gustavsson, Hyllinge MS, och deras äventyr i FIA EM Historic Racing ute i Europa.Howdy ho!

Nu är vi på väg från grodätarnas förlorade land (viss ironi).

Har haft underbart väder och banan är mycket rolig. Men den franska arrangören fanns det en hel del mer att önska sig av. Organisationen var kaos, dom hade ingen aning om internationella regler samt att det kunde vara trevligt att bli behandlad som åtminstånde delvis mänsklig även om man inte är fransman.
Som tur var har vi vår tyske co-ordinater (Ronny Bredhauer) för serien. Han gjorde ett stort arbete för att göra vår tillvaro lite bättre.

Tidsträningen gick lite knackigt, fick inte bilen att fungera bra i den viktigaste kurvan, så slutade 5:a totalt & 4:a i klassen. Starten i racet gick ok, det gjorde den för dom andra också. Jag behöll min 5:e plats. De 6 första i täten drog ifrån resten av fältet (30 totalt varav 22 i vår klass) rejält.

Efter 20 minuter rasade någon motor och lämnade olja i idealspåret runt halva banan. Då skickar fransmännen ut ’Safety Car’. Det farliga momentet när man kom fullt på näst högsta växlen rakt i oljan första gången var ju över. Men ut kom i alla fall Safety Car, och här började kalabaliken på riktigt.

I stort sett alla passade på att göra sitt 1-minuts förarebyte, problemet var bara att vissa släpptes ur depån, andra höll man kvar i ett varv. Vi blev av med hela den luckan jag fått till dom bakom oss. Calle körde därefter riktigt bra på en mycket svårkörd hal bana.

Enligt den resultatlista som fanns när vi åkte igår så blev vi 6:a i klassen & 7:a totalt. Bosse & Gunnar var precis före oss (ca 2 sekunder).

Efteråt förklarade våra kära fransmän att dom hade en nationell regel för Safety Car som dom tillämpade även i internationella tävlingar. Tyvärr hade dom ’nog glömt’ att informera om detta. När det påpekades att dom inte ens hade använt den nationella reglen rätt så var diskutionen över.

Vi får se hur det slutar, om det kommer en resultatlista eller om FIA stryker hela tävlingen. Det positiva är att Ronny som i år tagit hand om serien kommer att göra den riktigt bra nästa år.

Annars hade vi trevligt i vår lilla svensk-danska höran i depån.

Vi hörs!

/ Micke & Calle

Mer info: FIA Historic Touring Car websajt