HMS News

Radical, snabba racersportvagnar

För ett par år sedan gjorde Radical-bilarna sitt intåg på de svenska racerbanorna. Några fnyste lite, en hoj-motor i en racerbil, kan det va’ något…? Men det är ganska snygga kärror, vi stannar och kikar på hur de går på banan…Den första chocken kom när tidtagaruret stannar för första gången. En Radicalbil går minst lika fort som STCC-kärrorna. Detta är en äkta racersportvagn.

Den andra chocken kommer när någon själv vågar klättra i och testa. Woow vad häftigt, brukar reaktionen bli. Alla de som tagit sig tid att köra en Radical bil säger samma sak, ’som en gokart – fast mycket mycket snabbare’. Vi får heller inte glömma deras Radical-leenden när de kliver ur bilen. Bland de större leendena har vi sett Stefan Sauk och Mikael Persbrandt. Vet inte om det beror på att det är stora killar med stora munnar, men ler gör de ialla fall…

Radical 1300 Prosport är en extrem racersportvagn som byggs av Radical Motorsport i England, Svensk importör är M&W Radical Motorsport. En Radical-bil väger 470 kg och har en mittmonterad tvärställd Suzuki Hayabusa motor på 1300 cc vilket ger 0-100 km/h på 2,8 sekunder och en toppfart på upp emot 270 knyck beroende utväxling. Den har en sexväxlad sekventiell växellåda och rullar på Formel 3-slicks. Väghållningen är sagolik.

Bilarna körs i världens snabbaste entypsklass(!), med mästerskap i bland annat England, Belgien, Spanien och USA. I år lanserades Radical på allvar även här i Sverige som en del av Sportscar Challenge i STCC-arrangemangen. Klassen kör tillsammans med andra extrema racersportvagnar såsom Lucchini, PRC och Nemesis. I Sverige rullar idag 16 st Radical och importören, M&W Radical Motorsport, arbetar för fullt på att flera ska få möjlighet att tävla i en Radical.

Är du sugen på att veta mer om klassen som växer, så vänder du Dig bara till tältet med dom röda flaggorna med ett gult R på. Sen lotsar de i tältet er vidare i Radicalvärlden.

Surftips

M&W Radical Motorsport

Radical i England

Scandinavian Racing Sportscar Club

www.sportscarchallenge.com

Mer info

Rebecka Gabrielsson, M&W Radical Motorsport, Tel. 013-36 37 66

(Evenemang: 2003-08-29–2003-08-31 Kvällspostens Newsrace)
(Bild: 2046)