HMS News

Från dödlig rök till segerchampagne

’Flash’ har färska minnen från Knutstorp. Senast tvingades han bryta i ledning och hjälpas ur sin bil.En brand i bilen framkallade giftig gas som trängde in i kupén och ”Flash” var sekunder från medvetslöshet. Han kom dock tillbaka och under stående ovationer defilerade han i mål som sensationell segrare i det andra heatet samma eftermiddag.

– Det var det mest dramatiska jag någonsin

varit med om, men mitt färskaste minne från den helgen är seger och glädje. Det tar jag med mig, säger han inför helgens näst sista STCC-deltävling på Knutstorp.

Öresunds Grand Prix på Knutstorp den 20 juli har redan gått till historien. Mycket handlade då om Jan ”Flash” Nilsson som upplevde en resa mellan nära medvetslöshet och totalt glädjerus på samma eftermiddag. Han var snabbast på kval och stod i pole position inför det första racet. Starten blev försenad och ”Flash” bil överhettad.

– Jag minns att det var svårt att andas redan på startgriden. Jag kände att det var ånga och rök i bilen, minns han och fortsätter:

– Men man bryter inte när man står först och leder ett lopp, därför körde jag fyra varv och var på väg in på mitt femte. Men då var kupén så rökfylld och mina ögon så uppsvullna att jag knappt såg någonting. Det var svårt att andas och jag kände att jag höll på att tappa medvetandet när jag åkte in i depån.

Överhettning av ljuddämparen hade gjort att färgen i golvet på bilen smälte. Det framkallade giftig rök. När ”Flash” kom in i depån fick han hjälpas ur bilen och mekanikerna gav honom syre med hjälp av teamets lufttuber. Teamet lyckades dock byta hela avgassystemet på tolv minuter och ”Flash” hann kvickna till. När han rullade ut till start i det andra racet var det som sista man. Från det ”omöjliga” utgångsläget tog han sig förbi 14 förare och korsade mållinjen som segrare under stående ovationer.

– Jag överraskade mig själv och många andra. Men det hade varit orättvist mot teamet och mig själv om det inte blivit seger efter det kval och Super pole som vi genomförde, säger ”Flash”.

Till helgen är det dags för nya tag på Knutstorp. ”Flash” är laddad och bär med sig positiva bilder från senaste drabbningen på Skånebanan.
– Jag är mycket positiv inför helgen. Jag trivs väldigt bra på Knutstorp och siktar på två pallplatser och minst en seger.

”Flash” målsättning på Knutstorp, två pallplatser och minst en seger

Bilen är förbättrad. Siktet inställt på höga pallplaceringar och Jan ”Flash” Nilsson är i het slutspurtsform.

– Knutstorp är en oerhört viktig deltävling för oss, säger Flash Engineerings teamchef Christian Dahl inför helgen.

Tvåa i förarmästerskapet och märkesmästerskapet med två deltävlingar kvar. Fyra race och 47 poäng efter ledande Fredrik Ekblom. Men ännu är det lång väg kvar och ”Flash” vet av egen erfarenhet att mästerskapet ännu är långt ifrån avgjort.

– Än kan i princip allt hända och vi fortsätter att koncentrera oss på nästa race. Vi tänker inte så mycket på titeln utan nu är siktet till hundra procent inställt på Knutstorp och de två heat som ska köras där, säger ”Flash”.

Målsättningen är dock hög. Två pallplatser varav en seger.

– Det kanske är att sticka ut hakan lite. Men vi har gjort ytterligare förbättringar på bilen och det brukar alltid gå bra för mig på Knutstorp.

Magnus Krokström ligger för närvarande på en total tiondeplats i mästerskapet och trivs mycket bra på Knutstorp.

– Knutstorp är min favoritbana. Det gick riktigt bra där sist (en tredjeplats) och vi har mycket gäster på besök så det är bra vibbar inför helgen, säger han.

Mästerskapsställning inför Kvällspostens Newsrace på Ring Knutstorp, säsongens näst sista STCC-deltävling:

1) Fredrik Ekblom, Audi, 180

2) Jan ”Flash” Nilsson, Volvo S60, 133

3) Tommy Rustad, Opel, 124

4) Tobias Johansson, Audi, 121

5) Richard Göransson, BMW, 105

6) Tomas Engström, Honda, 105

7) Carl Rosenblad, BMW, 97

8) Tommy Kristoffersson, Audi, 96

9) Nicklas Karlsson, Alfa Romeo, 76

10) Magnus Krokström, Volvo S60, 76

11) Patrik Ernstson, BMW, 74

12) Johan Sturesson, Seat, 71

13) Jan Brunstedt, BMW, 64

14) Mattias Andersson, BMW, 63

15) Robin Rudholm, Seat, 46

16) Jens Edman, Peugeot, 17

17) Roger Moen, Peugeot, 6

Märkesmästerskapet:

1 Audi / KMS 206p

2 Volvo 193p

3 BMW 160p

4 Seat 139p

5 Honda 121p

(Evenemang: 2003-08-29–2003-08-31 Kvällspostens Newsrace)
(Bild: 1821)