HMS News

Svenska framgångar i FIA Historic EM på Spa

Racerapport från Micke och Calle Gustavsson, Hyllinge MS, efter näst sista deltävlingen i FIA Historic EM, på Spa.Då är vi på väg hem efter säsongens höjdpunkt, Spa-Francochamps. Finns ingen
annan bana som den.

Denna gången hade vi två tidsträningar på 30 minuter vardera. Efter första var allt bara bra, vi var 2:a totalt och 1:a i klassen. I andra passet åkte jag på samma tider som i första men ett helt gäng hade hittat något så efter det passet var vi nere på 6:e plats totalt och 4:a i klassen.

Starten på Spa är i rejäl nerförbacke, inte helt enkelt att hålla i handbromsen
genom hela starmomentet. Dessutom gör nerförbacken att man får ta ner startvarvet ca 1200 varv för att inte få för mycket hjulspinn. Fick en kanonstart och var upp på 4:e plats innan Eau Rouge-kurvan, sedan körde jag om Allen Lloyds Mustang på yttern i Eau Rouge (hög puls!) och var uppe på 3:e plats. Men Mustangen kom ångande på nästa raka och tog tillbaka platsen. Sedan låg jag 4:a totalt genom hela mitt körpass. Tappade på de tre första på 3:e varvet när jag var lite optimistisk i en inbromsning, kom i ett oljespår och var av banan en bit. Men jag hade en mycket stor lucka till dom bakom mig så det var lugnt.

Calle körde sedan mycket bra och håll sig utanför alla problem. Vi slutade
4:a totalt och 3:a i klassen. Vi är nöjda med helgen, vettig placering och en hel bil med hem.

Det märktes att alla såg fram mot denna tävling plus att det är en utmanande
bana för över hälften av bilarna hade rejäla plåtskador efter målgång.

Bosse Warmenius & Gunnar hade en bedrövlig helg med sin Cortina. På första
tidsträningen fick en tysk en fullständig hjärnblödning och tvärnitade på en raka och Bo for in i baken på honom och slog sönder hela fronten. Dom meckade
hela natten.

I racet körde en Mustang in i en däckstrave i Busstop-chikanen och blev stående med halva bilen kvar på banan och där kom Bosse. Hela fronten mosad igen!
Lite plåster på såren fick han i alla fall genom att han vann båda GT-racen i
sin Lotus Elan & säkrade därmed EM-titlen i GT.

Nu är det bara ett race kvar i EM-serien. Det går på Estoril i Portugal den
24-26 oktober. Det blir en lång resa (3200 km enkel väg!) men det ska bli en
rolig avslutning på säsongen.

Vi hörs!

Micke & Calle

Mer info: www.fia-tc.com.