HMS News

Ventilkrock för Haggenas på Falkenberg

Racerapport haggenas-racing från ERF-långlopp Falkenberg 21/9-2003.Äntligen var det dags att åka bana efter ett långt sommaruppehåll. Det har blivit många ompysslande timmar i garaget med ”Hr Boll” under sommaren. Så nu var vi rejält taggade att åka fort och länge på Falkenberg.

Vår karavan åkte upp mot norra delarna av Sverige på lördagens eftermiddag, Johan och Jonas åkte till banan med bilen och installera den i de mycket proffsiga pitboxarna som klubben har ordnat. Anders och mekaniker Fredrik styrde med proviant släpen mot Anderstorp för att hämta upp John som under lördagen körde sista deltävlingen i BMW-Cup. John blev total vinnare i sin klass Modifierad. Den gamle vise mannen kan åka fort i sin gamla BMW 2002 från 1970. Vi spenderade natten långt ute i skogen någonstans i närheten av banan, hittar nog aldrig dit igen.

Söndagen började vi med en stärkande frukost samt morgonbönen om fint väder. Det såg lovande ut med vädret när vi styrde mot banan. Efter att ha hittat ut ur skogen så började det hopa sig lite mörka moln men vi var positiva efter vår morgonbön.

Tidsträningen tog John hand om eftersom han ej tidigare hade åkt på Falkenberg. Vi fick 17:de startplats vilket vi var nöjda med. Lagom till föraresammanträdet kom dock regnet.

Jonas fick till uppgift att köra första passet. Det var spänt i depån att se starten då det är trångt i startkurvan. Det blev dock en väldigt rörig start då ingen visste vad som hände, pace bilen åkte in, det var grön flagg, det blinka gul, det blinka rött. Vi misstänkte att det hade kommit lite för mycket väta i något system hos någon. Efter ett antal varv så var alla förare klara över att starten hade gått och då var det full fart i regnet.

Jonas svarade för en mycket stark körning genom fältet och körde om bilar till vänster, höger, på innern och yttern. Vi låg på en 3:de plats och hade vittring på de två i täten.. Efter cirka 60 minuters imponerade körning så blev dock Hr Boll lite för sugen på att kolla in sanden på baksidan. Sagt och gjort, Hr Boll styrde ut med baken före i en sandfålla. På grund av det faktum att vi inte har fyrhjulsdrift ej heller någon direkt markfrigång så var det bara att snällt invänta bärgningshjälp. Plötsligt tog det 9 min att köra ett varv och då rasa vi genom startfältet. Som tur var tog vår vän ingen synbar skada av besöket i sandfållan. Jonas klara sig också bra.

Andra passet tog Johan vid, körde mycket bra också. Bilen uppträder efter tester med inställningar mycket bra och balanserat. Dock uppstod det ett missljud höger fram. Johan kom in i depån och vi började febrilt felsöka. Då visade det sig inte bättre än att våra länkhuvud i framvagnen hade tagit skada i samband med sandfålls vistelsen. Hr Boll hade nu ett synbart och hörbart glapp höger fram. Vi bestämde oss för att köra på, vi tycker det är kul att åka bil och då ska vi göra det.

John tog tredje passet och gasade på bra och tyckte allt var toppen, han gjorde en mycket bra körning men slog av på tempot då han tyckte att ljudet blev för påtagligt från framvagnen. Varje minut i bilen med full gas var en fröjd tyckte han.

Fjärde och sista passet åkte Anders. Han fick ett tjugotal snabba och mycket underhållande varv. Tyckte dock att bilen vid ett par tillfälle misstände. Bestämde sig för att åka in i depån för en liten hälsokontroll. Väl i depån lyftes det på huven och då såg vi vad som orsak att bilen uppträdde oroligt. Ett motorfäste hade lossnat och lagt sig mot kamremmen och en tredjedel av remmen var borta. Så det var bara att parkera bilen och invänta slutet av tävlingen. Vi finåkte de sista 15 minuterna så att vi fick våra målpoäng.

Det visade sig att kamremmen hade hoppat ett antal kuggar och ett par ventiler hade ådragit sig krockskador. Så nu i skrivande stund pågår ett febrilt arbete med att få allt klart till hemmatävlingen på Knutstorp den 5 oktober.

Väl mött på Knutstorp!

Full gas!!

#17 haggenas-racing

PS. På Knutstorp fyller haggenas-racing 70 år. Det kommer vi att fira, så välkomna till oss under söndagen. Ds.

(Bild: 2211)