HMS News

’Emmas’ BMW tillbaks på Ring Knutstorp igen!

Märkliga saker händer vissa dagar. Idag var en sådan dag. Som grabb satt man i publikbacken på Ring Knutstorp och såg Bosse Emanuelsson triumfera på banan med sin MER-sponsrade BMW. Idag rullade den förbi igen…Visserligen kom den på en trailer efter Rune Tobiasson’s racebuss. Men ögonen höll endå på att poppa ur skallen.

I morgon kommer denna fantasiska bil att återigen rulla på Ring Knutstorp’s asfalt nästan 30 senare, sist var 1976/77. Denna nostalgiska orgie tänker inte jag missa för allt smör i Småland.

Över 2000 timmar tog det Bosse ’Emma’ Emanuelsson och hans mekaniker att bygga ihop en vinnarbil på ett BMW 320-chassi. En BMW 320 som verkligen var extrem med en 16-ventilers Formel 2-motor på 286 hk. Frambromsarna var från CanAm och bak satt Formel 1-bromsar på 15′-hjulen.
Tävlingssäsongen 1976 var Bosse helt suverän i sin klass, Special Racing. Redan efter 4:e deltävlingen säkrade han SM-tecknet med sin MER-sponsrade BMW 320 genom lika många segrar.

Bilen har de senaste åren funnits i Estland,

och var i ganska dåligt skick. Men nu har Förenade Bil plockat hem den till Sverige, och återställt den till orginalskick igen. Heder åt Förenade Bil och alla som har varit inblandade i detta projekt.

Bosse med denna BMW tillhör på något sätt Newsracet’s historia, lika mycket som Ronnie Peterson och Prins Bertil gjorde.

Bläddra och njut bland de gamla och nya bilderna i fotoalbumet » » Klicka här!

/ Mikael Persson

www.aktuellmotorsport.se

(Evenemang: 2004-07-16–2004-07-18 STCC & SM Banracing)
(Bild: 2570)