HMS News

Racerapport Johan Stureson!

Johan Stureson tävlar för HMS i STCC! Här följer en rapport från helgens tävlingar på Knutstorp!Johan Stureson fortsätter att närma sig topp tre i årets Swedish Touring Car Championship. Detta efter ett formidabelt kval som resulterade i pole position, en imponerande andraplats i pre-finalen, och avslutningsvis en trygg femteplats i finalen på Ring Knutstorp. Nu är den snabbe skåningen i Peugeoten bara 7 poäng från fjärdeplatsen, samt ynka 16 poäng från pallplatsen sammanlagt.

Tävlingen på Ring Knutstorp var en väldigt tät och rafflande uppgörelse, som innehöll mängder med omkörningar och jättelika fighter rakt igenom.
Johan Sturesons framfart började med att man på söndagsmorgonens testpass satte alla på plats och var snabbast på det blöta underlaget. Det visade sig att det inte var någon tillfällighet utan Johan fortsatte på samma sätt på det viktiga kvalet!

– ’Jag åkte ut och fick till ett snabbt varv direkt i början av kvalpasset, och det visade sig att ingen kunde matcha det, så det kändes kanonbra!’

Därmed fick Johan inte bara inta en efterlängtad pole position utan även inkassera tre extra poäng för den bedriften. Tvåa efter Johan var totalledaren Richard Göransson i BMW, som hade sin nya stallkamrat Thed Björk bakom sig på tredje. Före detta F1 föraren, dansken Jan Magnussen i den andra Peugeoten hade femte snabbast tid.

I Pre-finalen var det därmed följande startuppställning: Johan Stureson(Peugeot), Richard Göransson(BMW), Thed Björk(BMW), Tommy Rustad(Opel) och Jan Magnussen(Peugeot). Johan gjorde en mycket bra start, men han kunde ej stoppa Göransson som åter igen var snabbast och kunde gå igenom första kurvan före Johan, Jan Magnussen och Tommy Rustad. Johan gjorde allt vad han kunde för att hänga på Göransson, men BMW åkaren jobbade till sig en tre sekunders lucka som Johan inte kunde göra något åt.

– ’Nej! Där fanns inget att göra emot Richard idag heller!’

Däremot hade Johan full kontroll på bakomvarande och han kunde åka i mål som klar tvåa, före Norrmannen Tommy Rustad och Janne ’Flash’ Nilsson i Volvo. Jan Magnussen halkade ner i fältet och gick i mål som sjätte man.

Eftersom man vänder på de sex första, så fick Jan Magnussen inta första rutan i den sista finalen, med Tomas Engström(Honda) jämte sig, medan Johan startade från femte plats. Inga placeringar förlorades i starten, utan Johan kom ut som femma och sedan följde en otroligt jämn final.
Under stora delar av den 18 varv långa finalen låg hela åtta stycken bilar som i ett koppel, där Engström bestämde farten efter att kört av Jan Magnussen och därmed tagit över ledningen.

Den som var hetast var Norges racing ’kung’ Tommy Rustad som rattade sin Opel upp i ledningen, då Engström föll tillbaks. Engström blev rejält uppvaktad av Johan, och efter en snygg och perfekt omkörning var Honda ekipaget passerat och pallen var inom räckhåll.

Men efter start och målrakan kom Stureson ut lite långt i kurvan och både Engström och Fredrik Ekblom(Audi) kunde smita förbi. Stureson är inte känd för att ge upp utan han kom tillbaks, men hann bara med att ta sig förbi Ekblom och blev därmed femma.

Vann gjorde en jublande Tommy Rustad i sin Opel före Jan ’Flash’ Nilsson och totalledaren Richard Göransson.

(Evenemang: 2004-07-16–2004-07-18 STCC & SM Banracing)
(Bild: 2555)