HMS News

TDR Racing vann dramatisk ERF Bil final

Finalen på Ring Knutstorp i ERF-serien för bilar blev som väntat dramatisk. Eftersom flera team hade chans att plocka hem seriesegern satsades det friskt. Efter låång domaröverläggning kunde till slut TDR Racing kliva upp överst på prispallen.Seriesegern plockade JMB Racing hem, genom en fin andraplats.

Dramatiken började redan på den regniga träningen. Serieledande JMB Racing spillde soppa i depån och fick sina tider strukna, vilket betydde att den orange BMW’n fick starta bak i kön istället för i täten. Inga skåningar hade
några favörer för att man besökte sin hemmabana. Jamahoto hade bäst fart i blötan på träningen och tog pole position.

Racet startade i uppehållsväder men på blöt bana. TLC gick upp i ledning direkt men tempot fick anpassas efter underlaget, många team körde med feta uppställ på den hala banan (tack för underhållningen). JMB startade en intensiv klappjakt på täten och avancerade snabbt genom startfältet.

Team som vi är vana att se i täten fick jobba hårt, andra team visade istället framfötterna. Pentas Crew parkerade tidigt i sandfållan efter Ring Knutstorps raksträcka. En bedrövad förare såg teamets vinstchanser försvinna.

Konkurrensen i ERF-serien är stenhård. Trots att det handlar om 6 timmars endurance race, så måste allt klaffa hela racet igenom om man skall ha chans att vinna. Pentas Crew drabbades senare av mycket annat småstrul, och hade inget med slutstriden att göra.

Efter hand som timmarna gick torkade banan upp, och solen började värma upp Ring Knutstorp’s dalgång. Det var tidvis mycket tuff racing, där färg utbyttes, men utan incidenter eller avtryckningar. Anslagstavlan för domslut blev dock ganska välfylld. Med torkan avancerade flera av de vanliga toppteamen, tex BMW maffian med Team Suprise Racing, TLC och JMB, Volvo gängen Flying Fellows, FCR och TDR. ATM’s Porsche lurade strax bakom och kröp sakta men säkert närmare täten för varje timme som gick.

När en halvtimme återstod, fick ledande Team Surprise en pang-punka på ett av de mest fruktade ställena på Knutstorp, och dundrade av banan uppe på Micro-krönet. Som tur var så mjuklandade man i ERF-hojarnas Softfens (i folkmun kallade för ’Södertuns kuddar’), så skadorna blev begränsade men segern var förlorad.

ATM kunde nu smyga upp i ledningen med sin Porsche. TDR jagade 15 sekunder bakom, med JMB på en tredjeplats ett varv efter. Ställningen stod sig den sista kvarten, och målgången blev i samma ordning.

Efter racet plockade domarna in samtliga Porschar i garagen för teknisk kontroll. Då visade det sig att ATM’s bensintank inte uppfyllde reglementskraven. Efter långa överläggningar
gick segern till TDR.

Därmed är årets ERF-säsong avslutad. En säsong som har bjudit på växlande väderlek (allt från monsunregn till högsommarvärme), tre kanonbanor med olika karaktär, tuffare konkurrens än på många år, men alltid med stor glädje och mycket gemyt. Kort sagt svensk banracing när den är som bäst. Tack för underhållningen, väl mött 2005.

Endurance Racing for Fun!

Text och bild:

Mikael Persson

www.aktuellmotorsport.se

(Evenemang: 2004-10-03 ERF 6-timmars långlopp Bil)
(Bild: 2812)