HMS News

Tobbe 10:a på Brands Hatch

Tobias Augustsson har bidragit med en racerapport från Brands Hatch i England!Efter en mer eller mindre problemfull säsong med halvbra resultat beslutade jag mig att köra den stora festivalen som går på Brands Hatch, som ligger söder om London i England. Denna tävling är årets höjdpunkt i Formel Ford, med startande från hela världen.

Jag hade inga som helst förväntningar när jag åkte, hade byggt ihop motorn själv med min mekaniker Håkan Olausson och hade en kraftigt reducerad budget. Jag var även lite osäker om jag bara kunde hoppa in i en Formel Ford efter en säsong med Formel Renault 2000. Även bilen hade stått och dammat ett helt år.

När vi kom dit med vårat enkla ekipage möttes vi upp av massor med stora trailers och stor-satsningar, till och med fabriksteam.

Första träningen på torsdagen började mindre bra, gasen hängde sig och jag for rakt in i en vall och förstörde bilen. Som tur var gjorde min mekaniker ett kanonjobb och fick ihop bilen till fredagen. Tyvärr fick jag inte åka så mycket där heller eftersom båda passen blev rödflaggade.

Men kvalet gick faktiskt över förväntan och jag startade relativt långt fram.
Racingen i England är inte alls det jag var van vid. De körde riktigt tufft, och man fick vara på sin vakt hela tiden, om man skulle stanna kvar på banan. Efter ett tag kom man in i den tuffa körningen och det mesta gick ganska bra.

Till semifinalen hände det en mindre katastrof ett par minuter innan start. Bilen började brinna i luftfiltret efter en bak-tändning och efter ett bra släckningsarbete från funktionärerna kunde jag åka ut i sista sekund. Efter en stund i tävlingen var jag på väg om en annan tävlande. Men en krasch i en dold kurva gjorde att bilen framför mig körde rakt in i den kraschade bilen. Då fick jag panikbromsa, och följden blev att jag blev omkörd av 4-5 bilar. Jag kunde köra upp mig till en 8:de plats i mål och därmed var min plats i Finalen säkrad!

Startande som 16:de i Finalen och efter ett av mina livs spännande race kom jag i mål som 10 av de från början 45 startande i min klass.

Den här tävlingen har lärt mig otroligt mycket, och med alla bekymmer vet jag att jag hade kunna placera mig bättre än vad jag gjorde. Kort sagt är jag mycket nöjd efter helgens tävling. Jag ser fram emot det mycket hårda arbetet som krävs i vinter för att få ihop till nästa säsong, där jag siktar på att köra formel Renault…

Med vänlig hälsning Tobias Augustsson

(Bild: 2547)