Arkivsida

Racerapport från Ebbesson Motorsport

Andreas Ebbesson. Foto: Fredrik Nässlander

Båda bilarna i mästerskapstoppen hos Ebbesson Motorsport.I ostadigt väder, inför mycket publik och i dramatiska race genomförde Ebbesson Motorsport ännu en lyckad helg. Detta var dock en tävling där teamet fick kämpa för sina resultat vilket även ledde att båda förarna nu ligger etta och tvåa i mästerskapet.

Annorlunda bana
Falkenberg är en mycket speciell och snabb bana. Den svänger nästan bara åt höger och har endast två hårda inbromsningar. Detta gör Falkenbergsbanan till Sveriges snabbaste där Radical har en snitthastighet på nära 170 km/h. Det är dessutom första gången teamet kör Radical på banan.

Då banan har en så speciell karaktär skiljer sig inställningarna mycket från alla andra banor i Sverige. Detta arbetade teamet mycket med hela helgen och har efter varje pass lagt ner mycket tid på att hitta rätt.

Rätt däcksstrategi?
Teamet valde gamla däck av kostnadsskäl men också för att testa skillnad under många varv. I kvalet såg det ut som att teamet gjort fel val. Nästan alla andra i klassen gick ut på nya däck och ökade direkt tempot på banan. Detta resulterade i att Ebbesson Motorsports förare kvalade in som tredje resp. nionde man.

I det första racet kom båda iväg bra och efterhand visade det sig att däcken fungerade bättre och bättre. Båda började klättra i fältet och ta placeringar. Andreas låg på en tredjeplats när bilen framför honom åkte av banan i närmare 200 km/tim. Fartvinden tog tag i bilen och lyfte den från marken. Efter en hissnande flygtur och vändningar i luften slog bilen ner och stannade utanför banan. Föraren klarade sig med en hjärnskakning. Andreas tog efter detta upp jakten på ledaren. När det återstod 5 av 18 varven var han ifatt och kunde passera efter raksträckan. Detta höll han sedan in i mål. Även Marcus hittade mer och mer fart. Från sin nionde ruta körde han upp sig till en slutlig 6: e plats. Hade det varit fler varv hade även Marcus varit längre upp.

I race 2 tog Andreas tag i leningen och drog direkt iväg vilket i slutet ledde till att han vann lätt med 7 sekunders marginal till andraplatsen. Marcus lyckades denna gång köra i mål som femma med sina största konkurrenter i mästerskapet bakom sig.

Nyckeln till framgång
Förarna och ingenjörerna lägger ned ett noggrant och strukturerat analysarbete under ledning av Ted von Krusenstierna. Ambitionsnivån och strävan till utveckling upphör aldrig. Ett bevis på detta är att Andreas på senaste racen levererat snabbaste varvtiderna under heaten mot normalt i kvalen. Förarna får nya uppgifter till varje stint och kan därefter leverera kontinuitet under loppen. Andreas klarar 12 varv på nästan identiska varvtider. Marcus är efter endast 4 race bland de snabbaste Prosport-bilarna och ligger 2:a i sammandraget! Andreas överlägsenhet beror främst på att andra snabba förare av olika anledningar inte kunnat leverera i racen. Med bättre tur kommer bla Staaf och Nordenström att utmana medan debutanterna behöver mer lärotid.

Toppar SM-tabellen
Efter halva säsongen ligger nu Ebbesson Motorsports förare etta och tvåa i mästerskapet. Framtiden ser ljus ut och man hoppas på en fortsatt bra höst.

Ebbesson Motorsport
www.ebbessonmotorsport.com

Arkiv 2009