Arkivsida

Racerapport från Ebbesson Motorsport

Radical. Foto: Fredrik Nässlander

Marcus på podiet för fösta gången!!Under den gånga helgen besökte STCC Vålerbanan i Norge. I ösregnet på fredagen stämde allt för Marcus Jönsson i Ebbesson Motorsport. Han kunde för första gången i sin racingkarriär kliva upp på podiet efter att ha gjort ett väldisponerat race. Detta efter endast ha kört 6 race i Radical klassen.

Andreas stannade hemma
Som många kanske har märkt var Marcus den enda föraren från Ebbesson Motorsport som körde denna tävling. Detta beror på att eftersom Andreas redan vunnit SM valde man att stanna hemma och på så vis spara på kostnaderna. Andreas hade gärna kört tävlingen och kanske fortsatt sina fina resultat, men måste samtidigt tänka på budgeten inför framtiden.

Ny bana och ösregn
För Marcus var Vålerbanan helt ny och till råga på allt regnade det konstant hela helgen. Detta gjorde det ytterligare svårt att hitta rätt och för teamets ingenjör Christofer blir det komplicerat att läsa av hur bilen fungerar när föraren fortfarande kör in sig på banan. Men efter att Christofer noggrant hade gått ingen alla kurvor kunde han ställa in en bil som Marcus trivdes bra med i regnet.

”När det är såna här förhållanden blir det svårt att hitta rätt på bilens inställningar. Det gör det ännu svårare när föraren aldrig kört på banan innan. Men jag tycker att jag och Marcus hittade ett bra språk om bilen egenskaper och vi lyckades allt eftersom hitta en perfekt inställd bil.”
– Christofer Olsson.

I race 1 kom Marcus iväg som 4:e man. Det märktes hur han trivdes bättre och bättre i bilen och vädret. Efter ett ganska odramatiskt race kunde Marcus rulla över mållinjen som tvåa och hans första pallplats var ett faktum.

”Detta är helt underbart! Jag har jagat denna plats hela säsongen och äntligen får jag kliva upp på podiet! Jag kan ärligt erkänna att jag inte trodde att jag skulle nå dit redan i år, men nu har jag lyckats göra det som teamet satte som mål. Nästa mål är att stå överst! Det här är toppen!”
– Marcus Jönsson.

Inför det andra racet startade Marcus från en fjärde ruta. Under upptorkande förhållanden hade Marcus ett mycket bra tempo och kunde efterhand arbeta sig uppåt. Efter 5 varv var Marcus i ledning. Denna ledning höll han länge innan han fick reda på att han, tillsammans med tre andra förare, gjort en felaktig omkörning och därmed var tvungen att köra igenom depån som straff. Väl ute på banan igen fick han väja för en konkurrent och tappade ytterligare placeringar vilket förstörde dagen.

”Jag tycker att Marcus har gjort ett kanonjobb. Vi måste tänka på att detta är hans första år inom banracing och han är redan med och hotar i toppen i en av Sveriges snabbaste klasser. Det var synd i race 2 men i racing kan allt hända. Vi får glädjas åt podieplatsen på fredagen och se fram mot Mantorp dit vi kommer mycket revanschsugna och ska visa varför vi ligger 4:a i SM.”
– Jatte, stolt pappa och mekaniker.

Med Vänlig Hälsning
Ebbesson Motorsport
www.ebbessonmotorsport.com

Arkiv 2009