Arkivsida

Racerapport från Mats Clements

Mats Clementz. Foto: Bengt Johannesson

Cupvinnare i Nordic Supermono Cup 2009!Säsongsavslutningen i Nordic Supermono Cup gick i Karlskoga. Jag hade 13 poängs ledning i cupen, men totalsegern var fortfarande en öppen affär. Tävlingsprogrammet var ovanligt komprimerat denna helg. Vi hade en friträning och tidsträning på lördagen samt en friträning och båda racen på söndagen.

Träningen gav en trevlig fingervisning om att jag skulle kunna vara med i toppstriden och efter tidsträningen hade jag pole! Enligt vår poängberäkning belönas pole position med 2 poäng, så nu var marginalen 15 poäng. Ja, i ett sammandrag är ju varenda poäng viktig.

Söndagen inleddes med friträning och då var det blåsigt och kanske 13 grader. Körningen blev mest ett rutinmässigt finslipande av redan invant mönster, men märkligt nog putsade jag min pole-tid med 8 tiondelar! 1,8 sekunder snabbare än näst snabbaste förare på friträningen! Ja-ha?

Jag kom iväg riktigt bra i starten på första racet och tog ledningen direkt. Övriga följde John som ett pärlband. Efter 1-2 varv kände jag att greppet var intakt, och då höjde jag till min normala takt. Tempot var satt att hålla alla 10 varven, utan att ta några större risker. Det räckte tydligen till att ohotad gå i mål med mer än 11 sekunders marginal till 2:an! Yesss! Nu hade jag 20 poängs försprång.

Inför sista racet gällde det att gå i mål och åtminstone ta 6 poäng, för att vara på säkra sidan. Men inte går det att åka annorlunda än det tempo man tränat in! Efter starten på andra racet var lite försiktigare i första svängen och Stefan Karlsson bromsade förbi på innern. Jag kände att greppet ännu inte tillät att jag svarade, så jag höll mig i skinnet kanske 20-30 meter bakom. Halvvägs på andra varvet var greppet någorlunda tillbaka, så då ökade jag igen. Då min maskin går starkt (Topplocksverkstans förtjänst) kunde jag köra förbi på rakan och sedan hålla undan. Däcken började ge upp, så jag fick hålla mig till ett ganska snällt tempo. Nu räckte det ändå till att gå imål 3 sekunder före 2:an!

Där satt den! Vilken känsla att äntligen få utdelning på allt slit i verkstan och i motionsspåret! Jag ställde upp i 8 av 10 tävlingar och vann 7 av dem!

Så, mina damer och herrar, Hyllinge MS kan stoltsera med cupvinnaren i Nordic Supermono Cup 2009!

Stort tack till Topplocksverkstan, Mossbergs Mekaniska, KEVA Motor och inte minst mina nära och kära som ställt upp för mig!

/Mats Clementz

Arkiv 2009