Arkivsida

Händelserika STCC-race på Knutstorp

Saknad morot. Foto: Mikael Persson

Hemmahoppet Johan Stureson, Hyllinge MS, kom knappt ett varv på testen, när motorn havererade. Han skickade iväg farsan Per Sturesson till Danmark för att hämta en ny. Men missade kvalet och första racet. Hyllinge MS andra hemmaförare Andreas Ebbesson gjorde ett kanonkval och fick vara med även i Q2, startade första racet som åtta.

Första racet inleddes på blött underlag, med regnet hängande i luften. Björk som stod i pole position tog tog starten, före Göransson. Rustad och Flash i bredd på baksidan, det funkar inte så Rustad landade i muren över krönet. Flash var därmed fyra före Dahlgren, Safety Car ut.

– Jag hade idealspåret där Janne ville in och råkade toucha mig, berättar en besviken men oskadd Tommy Rustad.

Sen inträffar något mycket märkligt. Flash Engineering tar in sina bilar för att lägga på regndäck. Först Thed Björk under Safety Car, sedan sticker Janne Flash Nilsson in i depå samtidigt som resten av fältet släpps. Självklart handlar det om en chansning på hög nivå, med förhoppning om att regnet skall tillta. Det konstiga var att man chansar när man redan ligger i toppen. En variant hade varit om teamet tog in den ena bilen, och lät den andra vara kvar ute. Givetvis gick inte Flash Engineerings chansning hem.

– Det gick helt åt skogen. Det finns inte så mycket att säga, vi chansade och det fungerade inte, sa Janne Flash Nilsson efter racet.

Resten av loppet blir en ganska avslagen historia där Richard Göransson kunde defilera i mål före Robert Dahlgren och Patrik Olsson.

Hyllinge MS hemmaförare Andreas Ebbesson, chansade också på regndäck och slutade tyvärr långt bak.

Richard Göransson vinner första racet.

Den omvända startordningen i andra racet gjorde att Mattias Andersson stod i pole position och tog täten före Victor Hallrup och Roger Eriksson. Eriksson fick inte plats i första kurvan utan tappade någon placering. Efter bara knappt ett varv var Robert Dahlgren uppe i rygg på Hallrup.

Eriksson gav sig inte utan anslöt snart bakom Dahlgren. Plötsligt var Göransson bara där, passerade Eriksson.

Nu fick Dahlgren eld i baken, var helt enkelt tvungen att få Hallrup mellan sig och Göransson. När det var avklarat, fick en svettig Hallrup istället Roger Eriksson och Thed Björk i rygg. Björk stressade Eriksson som till slut parkerade i sandfållan i kurva ett, med Safety Car som följd.

Vid omstarten smet Göransson och Björk förbi Hallrup.

Sedan var racet slut, Mattias Andersson tog sin första seger någonsin i STCC före Robert Dahlgren, Richard Göransson och Thed Björk.

Johan Stureson med ny motor startade racet bak i kön tillsammans med klubbkompisen Andreas Ebbesson.

Ebbesson bröt efter bara fyra varv.

— När jag sedan körde ut på rakan bara small det till i bilen. Det visade sig att drivaxeln gått av.

Efter en fantastisk uppåkning genom startfältet så slutade Johan Stureson till sist på en snygg sjätteplats.

– Normalt sett är man aldrig nöjd med en sjätteplats, men efter en sådan mardrömshelg skall vi vara det och åtta nya viktiga poäng dessutom, avslutar Johan Stureson.

Text och foto: Mikael Persson
www.aktuellmotorsport.se

Mattias Andersson’s första SEGER!!

Arkiv 2010