Arkivsida

Thed Björk kör för medalj i STCC

Thed Bjork BMW. STCC race 1 Jyllandsringen.

Efter den första segern sen 2008 och efter att ha startat hela 35 gånger i STCC utan vinst, kom den äntligen tillbaks, känslan av att vara en vinnare igen.
Inte sedan Karlskoga 2008 har Thed Björk stått överst på prispallen i STCC.

Då i en Honda på sin hemmabana. Nu efter 34 segerlösa starter kom den så äntligen på det 35:e försöket i en BMW. Vinsten som på en flaggrörelse förkunnade att Thed Björk var en vinnare igen.

STCC mästaren från 2006, hade ett nytt mästerskap som i en liten ask under slutet av säsongen 2009. Thed ledde relativt stort i sin Flash Engineering BMW över Robert Dahlgren, Volvo, på de sista varven av andra racet på Ring Knutstorp. Segern var inom räckhåll, inte bara i deltävlingen på Knutstorp, utan även i hela STCC mästerskapet 2009. Men, på bråkdelen av en sekund var allt över och en annan historia skrevs än den som Thed önskat. Dahlgren hade tryckt av honom på det näst sista varvet efter långa rakan. Thed kom upp igen, men var ohjälpligt långt bak och drömmen om en seger dog förmodlige redan där.

På finalen i Mantorp var Thed inte att känna igen, och en ny olycklig incident i starten skickade Thed av banan ihop med Rikard Göransson, West Coast Racing. Inte bara förarmästerskapet dog där, utan även team mästerskapet förlorades till Volvo och Polestar Racing.

2010, och nya tider. Var det tänkt.

– Ja, visst. Man kör alltid för seger, allt annat räknas ju inte säger Thed och fortsätter, visst har de varit tungt, jag har funderat på än de ena och än de andra, men med en så positiv inställning som möjligt. Det måste ju gå, så är de bara. Så känslan att få korsa mållinjen först av alla och se målflaggan på Jyllandsringen var så skön så skön. Allt slit som alla i teamet, Janne och inte minst jag själv lagt ner belönades äntligen.

Trenden för Flash Engineering föraren har varit positiv de senaste racen. 3 pallplatser på de senaste 5 racen innan vinsten på Jyllandsringen, talar sitt tydliga språk. Thed Björk har hittat vinnarhålet igen efter mer än 2 års svacka?! Om man nu kan kalla 2009 års säsong för en svacka. Thed blev tvåa i mästerskapet, endast slagen av Tommy Rustad, Volvo, på bättre placering i sista racet för säsongen. Båda slutade på 94 poäng.

Segern visade med all tydlighet att Thed är på jakt. Siktet är inställt på Fredrik Ekblom, Team Biogas, som innehar 3:e platsen i sammandraget.

– Ja, nu e de bara full gas som gäller. Jag har egentligen inget att köra för i mästerskapet, och chansen är ju teoretisk att jag skall komma ikapp Fredrik och ta 3:e platsen. Men, men chansen finns, och jag vet från inte minst förra säsongen att allt verkligen kan hända. Jag skall i alla fall göra ett försök att ta honom säger en glad och laddad Thed björk.

Kommande helg 17-18 september kör STCC näst sista deltävlingen av årets serie på Ring Knutstorp i Skåne. Tävlingen ingår också i STC, Scandinavian Touring Carcup där bland annat tidigare Formel 1 föraren Jan Magnuson, England deltar. Årets bästa startfält i STCC står på startlinjen på Ring Knutstorp, och en av de hungrigaste är Thed Björk.

Arkiv 2010