Arkivsida

Internationell prägel på Ring Knutstorp

Jason Watt. Foto: Jörgen Olsson

Nu till helgen, den 6-7 Maj, står Motorbanan Ring Knutstorp som värd för den svenska premiären av STCC. Scandinavian Touring Car Championship. Ett mästerskap som är mer välmeriterat av både team och förare än på många år.
Inför detta år var det många som inte trodde att det skulle bli speciellt mycket av STCC. Första året som skandinaviskt mästerskap, och dessutom sista året med dagens tekniska regler, gjorde att många tvekade inför 2011 och STCC. Till kommande säsong har STCC valt att kopiera samma regler som man infört i England och BTCC med typ av enhetsbilar med olika karosser. Ett förslag som inte har gillats av alla.

Med facit i hand blev det nästa precis tvärtom. Hela 19 bilar står på startlinjen på lördag på Ring Knutstorp, och fler bilmärken har nog aldrig haft officiella team på plats för att slås om STCC mästerskapen både i team och märkesmästerskapen.

Tommy Rustad, Polestar Racing, kraschade hårt på Knutstorp förra året

Volvo (Polestar Racing), förra årets segrare i Team mästerskapet jagas av officiella satsningar från BMW(West Coast Racing), Volkswagen(Team Biogas), Seat och Chevrolet . Till dessa officiella märkesteam skall läggas ett par privata team som alla mycket väl utmanar märkesteamen, Flash Engineering med Jan ”Flash” Nilsson i spetsen, MA GP IPS med mästerskapsledande Johan Stureson från Knislinge och Alx Danielsson bl.a. Mästerskapet som nu startar på allvar med tävlingen på Knutstorp till helgen kommer inte att avgöras förrän sista heatet i oktober månad.

Teamen i all ära, men det är på förarsidan som STCC har den bästa uppställningen på många år, kanske någonsin. Tyvärr får vi inte se Richard Göransson, den regerande STCC mästaren mer i år p.g.a. hans skada efter kraschen på Jyllandsringen. Det är synd, då en Richard i högform på allvar skulle utmanat samtliga förare, svenska som utländska om titeln i årets mästerskap.

Listan på förare med internationella meriter kan göras lång i årets startlistan.

Rickard Rydell, Sveriges mesta Touringcar förare med meriter från BTCC, ETC och WTC. Att Rickard kommer hem och kör på hemmaplan i storsatsande Chevrolet Motorsport är riktigt stort och ett tecken på klassen av dagens STCC.

Colin Turkington och James Thompson, båda från brittiska öarna och med meriter från BTCC och WTC valde att göra som Rickard Rydell och köra det Skandinaviska mästerskapet. Men, det är inte slut där. Jason Watt, en av Danmarks mest meriterade förare, vann första racet på Jyllandsringen i en bil som han kör enbart med handreglage, då Jason är förlamad efter olycka för många år sen. Tommy Rustad, STCC mästare 2009 är ytterligare en förare med hög internationell klass, för att inte tala om Fredrik Ekblom, Johan Sturesson, Alx Danielsson, Mattias Andersson som alla återvänt hem från internationella framgångar till att köra STCC, Scandinavian Touring Car Championship på Ring Knutstorp kommande helg 6-7 Maj.

Kommande helg, 6-7 Maj, är det den Svenska premiären av STCC på Ring Knutstorp. Storpublik väntas komma till årets premiär och samtliga team finns på plats i norra Europas hårdaste Touring Car mästerskap. Även Porsche Carrera Cup, Pro Superbike(motorcyklar), Camaro Cup, Radical och JTCC kommer att finnas på startlinjen.

/ Johan Carlstedt

www.ringknutstorp.com

Mattias Andersson vann förra årets premiär på Knutstorp

Arkiv 2011