Arkivsida

IPS bryter ihop och kommer igen

IPS. Foto: Jörgen Olsson

Tävlingshelgen på Airport Race Östersund blev inte riktigt som planerat. Sämsta tänkbara situation inträffade när Johan körde ihop med Patrik och båda tvingades bryta i heat ett.
– Det var skit helt enkelt, säger Johan som dock revanscherade sig i heat Tävlingen i Östersund såg ut att bli lyckad för IPS Team Biogas, en incident senare var känslan en annan. Revanschen skulle dock komma.

Fredagskvällens kval blev godkänt för teamet. Johan tog två femteplaceringar medan Patrik blev fyra respektive sexa i de båda kvalomgångarna. Detta framför drygt 4000 personer i publiken.

Till lördagens race var humöret på topp. Den tillfälliga banan var både rolig och snabb och publiken formligen strömmade in runt banan. Sammanlagt besöktes evenemanget av en bit över 15 000 åskådare.

I första heatet fick både Patrik och Johan till starten bra och snart låg Patrik trea och Johan fyra. Ledde gjorde Tomas Engström som också skulle komma att bli tävlingens gigant.

– Jag fick en bra start och kunde runda Rickard Rydell på utsidan, säger Patrik Olsson.

Snart kallas dock säkerhetsbilen ut på banan då Robin Appelqvist rullat. Efter flera varv bakom säkerhetsbilen släpptes fältet iväg. Det var då olyckan var framme.
– Jag hade missuppfattat det helt. Jag fick för mig att vi skulle köra rakt fram på den tillfälliga startraka som användes i starten. Jag hann därför inte bromsa i tid när de andra bromsade och jag körde på Patrik och vi fick bryta båda två. Det var en riktig blunder, berättar Johan.

– Det blev ju ett snöpligt slut. Jag kunde inte göra något åt det, säger Patrik Olsson som erkänner att han svor en del i bilen efter incidenten.
I kraschen fick båda bilarna en del skador. För att hinna få bilarna klara till andra heatet tvingades teamet att hoppa över parc fermé och därför bestraffades båda förarna. De fick starta sist och näst sist i andra heatet. Mekanikerna fick arbeta hårt för att få bilarna klara men de lyckades.

I andra heatet gjorde Johan en riktigt bra start där han kunde runda fyra förare direkt och sedan ta ytterligare två till på den efterföljande rakan. Patrik blev dock instängd bakom ett gäng långsammare förare och det tog något längre tid för honom att lämna förarna i Semcon-cup bakom sig.

Johan som tagit sig upp till fjärde plats fick ytterligare en placering när Johan Kristoffersson blev bestraffad med en tur i straffbanan. Tredjeplatsen kunde sedan Stureson hålla in i mål.

– Det var en skön revansch efter misstaget i första, säger Johan Stureson.
Patrik Olsson slutade på sjunde plats i heat två. Han fick det inte att stämma och avståndet framåt var något för långt.

– Resan hem kunde ju gått lättare. Nu glömmer vi den här helgen och tittar framåt, säger Olsson.

Arkiv 2012