Arkivsida

Tufft finalläge – men Kristoffersson ger inte upp

Johan Kristoffersson.

Besvikelsen var total. I tio minuter. Sedan hade Johan Kristoffersson och hans ingenjör, Ronnie Bergström, guldplanen klar inför STCC-finalen på Solvalla 21-22 september. – Vinner jag båda finalracen har jag fortfarande chans på titeln, säger Kristoffersson Johan Kristoffersson, Volkswagen Team Biogas, kom till Skåne och årets näst sista STCC-deltävling i ledning. Hem till Värmland vände han på tredje plats i tabellen – 20 poäng bakom Rickard Rydell och med elva pinnar upp till dansken Michel Nykjaer.

Kristoffersson blev fyra i det första heatet och tvingades tyvärr bryta det andra när en bärarm gav upp. I det läget låg han tvåa bakom Rydell.

– En tuff helg och ett tufft utgångsläge inför finalen, men än är det inte kört. Vinner jag båda heaten på Solvalla finns fortfarande chansen, säger Kristoffersson.

Men då får Rickard Rydell inte vara bättre än trea i båda heaten. Om Michel Nykjaer slutar tvåa bakom Kristoffersson spelar ingen roll för dansken, han blir ändå efter 23-åringen i den biogasdrivna Sciroccon.

– Självklart hade vi hoppats på bättre utdelning här, men ge upp? Glöm det, konstaterar Kristoffersson, som gjorde ett bra kval på Ring Knutstorp och hade andra startposition i båda racen.

I det första svarade han för en kanonstart och utmanade Michel Nykjaer, som hade pole position. In i första kurvan stötte bilarna ihop, Johan fick sladd och tappade till fjärde plats, en placering han behöll hela vägen in i mål.

– Jag trodde jag var helt förbi, sa en besviken och fåordig Johan Kristoffersson om kollisionen med Nykjaer.

Vad han menade var tydligt: han blev påkörd av dansken.

Tävlingsledningen reagerade emellertid inte.

Frustrerad tog Kristoffersson nya tag i det andra heatet där han hade Rickard Rydell innanför sig i starten. Efter en ny bra start lyckades han ta rygg på den regerande mästaren och smet in framför Nykjaer.

Så var ställningen mellan mästerskapets tre huvudkonkurrenter till bärarmen brast i Kristofferssons Scirocco och han blev stående i en sandfålla.

Även om det inte blev någon lyckad tävlingshelg för Johan Kristoffersson var inte helgen helt misslyckad för de båda biogasteamen. Patrik Olsson, IPS Team Biogas, som tog sin första seger på Jyllandsringen för två veckor sedan, blev tvåa bakom Michel Nykjaer i det första heatet. I det andra erövrade WTCC-meriterade spanjoren Jordi Gené, som tävlar för Volkswagen Team Biogas, sin andra pallplats i STCC genom att bli trea.

Arkiv 2012