Arkivsida

Stort intresse för Dacia Dealer Team inför STCC-premiären

Mattias Andersson.
Dacia Dealer Team är redo för STCC-premiären på Ring Knutstorp 3-4 maj. – Vi är ödmjuka inför uppgiften, men ska självklart försöka skaka om med den rumänska faran, skojar föraren och teamchefen Mattias Andersson.

Månader av förberedelser är över. Äntligen är det premiärdags i STCC. En intensiv lördag på Ring Knutstorp, med kval och två tävlingsheat, ska ge en första fingervisning om styrkeförhållandena mellan teamen och förarna i STCC.

– Vi ser fram emot helgen. Det kändes bra på testerna då vi var nöjda över att vi inte var så långt efter de allra snabbaste. Kan vi ta ytterligare ett par tiondelar, en på mig och en på bilen, i premiären så är vi med och slåss om en topp 5-placering, säger Andersson som hoppas vakna på rätt sida på lördag.

Mattias Andersson.

Kvalet, som avgörs i tre steg – Q1, Q2 och Q3 – inleds nämligen redan klockan nio på morgonen.

– Normalt sett är jag mer kvällsmänniska än morgonmänniska men jag tänker inte försöka ändra på det. Det andra heatet på lördag inleds halv fyra och det gäller att vara pigg då också, skojar Andersson.

Kvalet avgörs enligt följande:

Q1, 15 min: Bestämmer startordningen för premiärens andra race. Bonuspoäng (3-2-1 poäng) till de tre främsta.

Q2, 10 min: Körs av de tio snabbaste från Q1.

Q3, 6 min: De fem snabbaste från Q2 gör upp om de främsta starpositionerna i det inledande loppet. Bonuspoäng enligt samma modell som i Q1.

– Kvalet är alltid viktigt och alla kommer att gå på max redan i Q1. Min målsättning är att avancera till Q2 och att försöka ta en placering bland de åtta främsta i racen, säger Andersson, som väljer att ligga lite lågt i förhandssnacket.

– Satsningen med Dacia är ny liksom team och bil, men vi känner oss definitivt inte slagna på förhand och får se om vi får skruva upp förväntningarna längre fram på säsongen.

Konkurrensen är hård, men Andersson har överraskat förr i STCC och hoppas kunna göra det igen.

– Jag har en dröm om att få stå på prispallen och att få ta min 100:e seger i karriären. Om det är ett realistiskt mål 2013 får framtiden utvisa, resonerar han.

Dacias friska satsning på STCC har väckt stor uppmärksamhet. Inte minst internationellt. Bilens första testmeter på Mantorp Park förevigades med mobilkamera och blev snabbt uppmärksammad på Youtube.

En stor nyfikenhet för Dacia Dealer Team med Dacia STCC Edition finns även på hemmaplan. Märkets debut i STCC kommer att följas av många.

Mattias Andersson.


Dacia gör entré i STCC med tydligt budskap till konkurrenterna.

Fakta Mattias Andersson
Född: 9 maj 1973.
Bor: Linköping.
Yrke: Racerförare/teamchef, driver gokarthall sedan 1996 med pappa Hans och hörs emellanåt som expertkommentator i TV.
Familj: Hustrun Monica och barnen Viktor och Filippa.
Antal racingsäsonger: 30 (1983-2012).
Antal race: 476 st.
Antal segrar: 99 st.

Arkiv 2013