HMS News

Wernersson sätter titeln på spel i Clio Cup JTCC

I fjol slog han ur underläge och vann titeln med minsta möjliga marginal. I år är 18-årige Andreas Wernersson mästaren alla vill besegra i Clio Cup JTCC. Andreas är en av förarna på startlinjen när Clio Cup JTCC inleds på Ring Knutstorp i helgen.I egenskap av regerande mästare är västgöten från lilla Öttum mellan Vara och Skara segertippad.

– Det innebär att det är lite mer press på mig från början i år, men det är inget som stör mig. Tvärt om, det ska bli kul att komma till start som lite favorit, säger han.

Att det blir Clio Cup JTCC ännu en säsong för Wernersson är kanske lite överraskande. Till stcc.se sa han så här om sitt beslut tidigare i vintras:

”Vi tittade även på andra klasser men jag har ett långsiktigt mål med karriären och det finns ingen anledning att skynda vidare till högre och snabbare klasser innan det finns en stabil ekonomisk grund att stå på. Med Clio Cup kan vi bygga en sådan grund samtidigt som klassen erbjuder en bra utmaning. Det viktiga för mig är att fortsätta utvecklas som förare.”

Kloka ord från en ung racerförare vars ambition 2014 är att tävla utomlands eller i någon annan svensk klass.

– Det vore häftigt med STCC, men Porsche Carrera Cup är också ett alternativ liksom Scirocco R Cup i Tyskland.

Fjolårets upplaga av Clio Cup JTCC bjöd på en av de jämnaste duellerna någonsin i svensk racing. Avgörandet kom inför storpublik på Solvalla och i säsongens sista heat. Wernersson slutade trea, placeringen före främsta konkurrenten Marcus Fluch. De körde ihop lika många poäng, men JSM-titeln gick till Wernersson tack vare en bättre placering i det sista loppet.

– Tufft för Marcus, men han är en bra idrottsman och gratulerade mig till segern efteråt, berättar Wernersson.

Fluch och några av de andra toppförarna från 2012 är inte med i årets mästerskap. Utmanare saknas emellertid inte.

– Mattias Lindberg har gjort bra ifrån sig på försäsongstesterna och var snabb redan i fjol med både pole position och pallplatser. Robert Helling, tidigare mästare i Radical, räknar jag också som en tuff konkurrent liksom bland annat Henric Skoog, nykomling och fjolårsmästare i SSK-seriens Renault Junior Cup.

Wernersson utesluter inte att det finns andra förare som också kan och vill blanda sig i toppen. Kalle Dejemyr, Axel Hellsten, Simon Englund, dansken Frederik Mortensen… Listan kan göras lång.

– Det är jättesvårt att säga vilka som kommer att göra upp om det, men jag räknar med att det blir tätt från start, säger han.

Den regerande mästaren har respekt för konkurrenterna, men målsättningen ruckar han inte på.

– Allt annat än vinst är en förlust, konstaterar han.

Fakta Andreas Wernersson

Född: 27 september 1994.

Bor: Öttum, en liten by mellan Vara och Skara i Västergötland.

Familj: Pappa Tomas, mamma Anette och systrarna Therese, Camilla och Sandra.

Yrke: Studerar byggprogrammet på gymnasium i Vara.

Tävlingsklass: Clio Cup JTCC.

Team: Wernersson Racing Fyrkantens Ventilation.

Klubb: Lidköpings KK.

Hobby: Boxning, löpning, styrketräning.

Styrka som förare: Vinnarskalle och taktisk.

Främsta merit: Svensk juniormästare och segrare av Clio Cup JTCC 2012. JSM-trea i JTCC 2011.

(Evenemang: 2013-05-03–2013-05-04 STCC (Premiären))
(Bild: 7347)