HMS News

Historisk premiärseger i Formel Renault 1,6

Det var Martin Rump från Estland som vann den historiska världspremiären i nya racingklassen Formel Renault 1,6. Från andra startruta tog han kommandot i fredagsracet på Ring Knutstorp och vann före Kimmy Larsson och Erik Johansson.15 bilar stod på startlinjen när Formel Renault 1,6, supportklass i STCC, kördes för första gången på Ring Knutstorp i Skåne under fredagen. Kimmy Larsson från Mjölby var snabbast i kvalet och stod i pole position. Bredvid sig hade han estländaren Martin Rump.

In i den första kurvan var rollerna de ombytta mellan de båda.

– Det känns otroligt att få vinna det första racet i mästerskapet. Jag fick bra grepp i starten och kunde avancera till täten. Efter det var det bara att blicka framåt och försöka försvara ledarpositionen, säger Rump, 17 år, som gör sin första säsong i formelbil som tidigare bland annat vinnit junior-VM i kartingklassen Rotax.

– Martin är målmedveten och jobbar alltid hårt, intygar teamchefen Marek Kiisa, som givetvis var mycket belåten över teamets framgång i premiären.

Martin Rump fick sällskap av Kimmy Larsson och Erik Johansson, Gnosjö på premiärpallen. De båda hade en intressant fight om andraplatsen.

– Jag missade starten helt och hållet och gjorde ett litet misstag när Erik stressade, sa Larsson.

Johansson konstaterade:

– Jag hade chans på andraplatsen, men däcken tog slut i racets slutskede och det var orsaken till att jag snurrade.

Topptrion följdes närmast av två holländare, Indy Dontje och Janneau Esmeijer. Båda lyckades ta sig förbi Paul Blomqvist, som fick nöja sig med sjätte plats.

Martin Rump (mitten), Kimmy Larsson (t.v.) och Erik Johansson erövrade
pallplatserna i den historiska premiärtävlingen i Formel Renault 1,6.

(Evenemang: 2013-05-03–2013-05-04 STCC (Premiären))
(Bild: 7366)