Arkivsida

Premiär för nya Formel Renault 1,6 på Knutstorp

Formel Renault. Foto: Tony Welam
Väntan har varit lång, men nu är formelbilarna äntligen tillbaka i svensk elitracing. Formel Renault 1,6 gör entré på Ring Knutstorp i samband med STCC-premiären 3-4 maj. Det blir en rivstart full av ungdomlig entusiasm och med internationell prägel.

I höstas bestämde sig STCC AB för att åter satsa på formelbilsracing som en 

Åke Jansson. Foto: Tony Welam

Åke Jansson, teamchef i Trackstar Racing, är glad över att svensk elitracing återigen har en formelbilsklass.

Pontus Fredricsson. Foto: Tony Welam

Pontus Fredricsson, 15 år, var den förste föraren att offentliggöra sin satsning på Formel Renault 1,6.

Paul Blomqvist. Foto: Tony Welam

Paul Blomqvist tävlar visserligen för KAK men kommer hela vägen från Nya Zeeland för att köra Formel Renault 1,6. Paul är son till 1984 års rallyvärldsmästare Stig Blomqvist.

supportklass till STCC. Samarbetspartner blev Renault som redan 2012 klev in med populära Clio Cup i mästerskapet.

Valet av bilmodell föll på helt nya Formel Renualt 1,6, en ”lillebror” till Formel Renault 2,0 och byggd av det franska företaget Signa Tech.

Beslutet mottogs med stor entusiasm. Gladas av alla var kanske Trackstar Racings teamchef Åke Jansson, en av formelbilsracingens främsta förespråkare i Sverige.

– Klart jag blev glad. Det är ju jag som tjatat mest av alla att vi ska börja köra formelbil i Sverige igen, säger Åke vars team har sin bas på Mantorp Park.

Trackstar Racing har knutit två intressanta kartingungdomar till sig inför premiärsäsongen i Formel Renault 1,6: Pontus Fredricsson från Huddinge och Paul Blomqvist från Nya Zeeland. Den sistnämnde är son till 1984 års rallyvärldsmästare Stig Blomqvist och lillebror till Tom Blomqvist som i år kör EM i Formel 3 för Red Bull Junior Team.

Startfältet i klassen innehåller fler intressanta namn än Fredricsson och Blomqvist. Svenskarna dominerar startfältet, som också innehåller en norrman och två estländare. Till Ring Knutstorp kommer dessutom en trio från Holland.

Formel Renault 1,6 lanseras i år globalt av Renault, men det är i Sverige den första tävlingen körs. Premiären gästas därför av Rudy Thomann, Renault Sports internationella koordinator och Lionel Chevaller, VD för Signa Tech.

– Det ska bli väldigt roligt att få visa upp klassen för våra gäster och publiken. Det kommer att bli en spännande världspremiär, säger Thomas Johansson, som är ansvarig för klassen i Sverige.

Bilarna i Formel Renault 1,6 är identiska och det standardiserade reglementet säkerställer att kostnaderna hålls på en rimlig nivå. Förarnas skicklighet bakom ratten blir den viktigaste faktorn i jakten på segrar och pallplatser.

– Renault är grymma på enhetsklasser och Formel Renault 1,6 är inget undantag. Bilen är välbyggd och kommer att passa bra på de svenska banorna, säger Åke Jansson entusiastiskt.

Redan under den första säsongen har Svenska bilsportförbundet utsett Formel Renault 1,6 till JSM-klass.

– Det höjer statusen och visar att klassen är en viktig inkörsport för unga talanger. Det stora intresset redan den första säsongen visar dessutom att det funnits ett uppdämt behov av en bra formelbilsklass som kan tjäna som en språngbräda ut i den internationella hetluften, säger Thomas Johansson.

Formel Renault 1,6 avgörs som supportklass i STCC-paketet. Fem av årets sju tävlingar kör klassen tillsammans med STCC. En tävling avgörs på Kinnekulle Ring medan årets andra deltävling faktiskt körs utomlands. Den 15-16 juni åker nämligen samtliga förare till Pärnu i Estland.

Fakta Formel Renault 1,6
Byggd enligt FIA:s F3-reglemente 2008. Monocoque i kolfiber.
Motor: Renault K4MRS 1.600 cc.
Effekt: 140 hk vid 6.750 rpm.
Vridmoment: 157 Nm vid 4.500 rpm.
Transmission: 5-växlad sekventiell Sadev växellåda med automatisk gear cut.
Hjulupphängning: Push Rod enkeldämpare fram, Push Rod dubbeldämpare bak.
Bromsar: Alcon 4-kolvsok, ventilerade skivor.
Färgar: 8×13” fram, 10×13” bak.
Elektronik: PI-dataloggingsystem.
Bränsletank: 43 liter.
Hjulbas: 2.630 mm.
Vikt: 470 kg.

Preliminär startlista Formel Renault 1,6, Ring Knutstorp 3-4 maj
#2 Otto Tjäder, KAK Motorsport
#3 Erik Johansson, Anderstorp RC
#4 Lukas Sundahl, Wäxjö MS
#6 Kevin Aabol, Norge
#7 Indy Dontje, Holland
#8 Martin Rump, Estland
#9 Karl-Gustav Annus, Estland
#10 TBA
#11 Pontus Fredricsson, KAK
#12 Paul Blomqvist, KAK
#17 Yaro Deckers, Holland
#18 Jeanneau Esmeier, Holland
#23 Kimmy Larsson, SKRC
#24 Mattias Jalkanen, Saltsjö-Boo
#44 Rasmus Ericsson, MAK
#47 Robert Svensson, SMK Söderhamn

Arkiv 2013