Arkivsida

Palm tar årets första pole efter actionfyllt kval

Oscar Palm.
Oscar Palm tog årets första pole i Carrera Cup Scandinavia före Lars-Bertil Rantzow och Magnus Öhman. Mats “Snickar-Matte” Karlssons kval slutade i besvikelse, då han körde av banan och fick nöja sig med sjunde bästa tid runt Knutstorps slingriga bana.

Man skulle kunna tro att Oscar Palm såg chansen då Snickar-Matte – som av många tippats som Palms huvudkonkurrent under året – körde av banan, men icke:

– Nej, jag tänkte prova en ny grej och gick ut lungt med tanken att öka senare, men då hamnade Matte i sandfållan och det blev safety car. Det passade inte alls min plan, däcken peakade helt fel och jag trodde faktiskt inte jag skulle lyckas ta bästa tiden när det blev som det blev. Men jag fick upp farten och till sist gick det ju vägen – det känns bra att få starta först imorgon, säger en märkbart nöjd Palm efter sin första tävlingsouting i Porschen sedan 2012.
Lars Bertil Rantzow, 2:a i dagens kval.

Palm & Rantzow. Foto: Mikael Persson

Snickar-Matte, som inför säsongen tydligt gjort klart att ambitionen inte är något annat än att vinna, var naturligtvis besviken efter kvaldebacklet. Han var dock hoppfull inför morgondagen och utlovar en satsning som har potential att bli lördagens snackis i depån:

– Det var katastrof i kvalet. På testet imorse testade vi bara lite grejer och fortsatte på de gamla regndäcken när det torkade upp, så därifrån tog vi framförallt med oss några goda lärdomar och inga tider. Till kvalet nu hade vi en kanonsetup och det kändes riktigt bra, men sen missade jag en bromspunkt och överskattade däcken lite så jag åkte rakt fram. Ren katastrof, men imorgon blir det 110% framåt så då är det bäst att hålla sig undan. Vi är inte nöjda förrän vi fått bästa tid och slutat först i racet, dundrar Matte.

Om Snickar-Matte var missnöjd så var Magnus Öhman desto nöjdare. Öhman, som körde tre race förra säsongen, satte ett stort utropstecken efter sitt eget namn då han körde in med dagens tredje bästa tid, endast drygt en halv sekund efter Oscar Palm:

– Det är jätteskönt, bilen funkade perfekt och det var ju betydligt enklare att köra på torrt än det blöta underlag vi hade på testet. Jag har haft bra flyt och vi var här för ungefär en vecka sedan och testade, så jag har ju haft lite förberedelser på banan. Inför morgondagen får vi väl avvakta och se hur vädret blir, men tredje startrutan är ju riktigt bra och kan jag ta rygg på Rantzow därifrån kan det nog bli roligt imorgon, konstaterade Öhman strax efter målgång.

Öhman var dock inte den enda med anledning att vara nöjd. Bakom honom klev Kenneth Pantzar (+0.728s) och Anders Conradzon (+0.791s) in i resultatlistan och visade därmed att de också tänker vara med i fighten under Carrera Cup-säsongen 2014. Kval är dock en sak och race en helt annan – imorgon kl. 10:05 får vi se vilka det är som bestämmer i skarpt läge.

Fler nyheter och bilder, kolla på www.carreracup.se.

Resultat – Kval, Carrera Cup Scandinavia Race 1 – Ring Knutstorp
1. Oscar Palm, 59.388s
2. Lars-Bertil Rantzow, +0.477s
3. Magnus Öhman, +0.512s
4. Kenneth Pantzar, +0.728s
5. Anders Conradzon, +0.791s
6. Carl-Olov Carlsson, +1.596s
7. Mats Karlsson, +2.322s
8. Peter Höst Hansen, +2.458s
9. Johnny Capor, +6.493s

Arkiv 2014