Arkivsida

Larsson och Ekblom tog var sin pole i STCC

Pole x 2. Foto: Daniel Ahlgren
I kvalificeringarna inför morgondagens båda STCC-tävlingar på Ring Knutstorp så tog Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, och Fredrik Ekblom, Volvo Polestar Racing, var sin pole position.

Regerande mästaren Thed Björk kommer med andra ord inte att få det lika lätt i årets STCC.

– Jättekul, bra start och det var det vi ville, att ta pole i första och poängen där, säger Larsson som belönades med 25 mästerskapspoäng för att han vann det första kvalmomentet.

Ekblom var nöjd med resultatet trots att han fick se sig slagen av Larsson i det första kvalet. I det andra kvalet, Super Pole-momentet där förarna bara får ett varv på sig att sätta en snabb tid, kom revanschen. Ekblom slog Larsson med bara åtta hundradelar.

– Det känns roligt och det är ju just en bra start man vill ha, säger Ekblom. Super Pole är ett spännande moment, det blir mer pressande för föraren. Minsta lilla misstag så tappar man sju placeringar – man får ta i så det knakar.

Startuppställningen i det första heatet avgörs genom att man vänder på resultat från det första kvalet. Det betyder att Fredrik Larsson startar tia. I pole position står STCC-debutanten Erik Jonsson från WCR/BMW Dealer Team.

– Det kommer att bli spännande i morgon, säger han. De andra som startar bakom mig är snabbare men jag kan vara jävligt bred och de ska få kämpa för att ta sig om.

Bäst av den nya, unga generation förare som gör sin första fulla säsong i STCC lyckades Emma Kimiläinen, den unga finländskan som gör sin första racingsäsong på fyra år för PWR Racing Team. Hon blev sexa i det första kvalet och femma i det andra.

– Jag är nöjd med tanke på att jag aldrig har kört Super Pole förut, säger Kimiläinen. Men riktigt nöjd är jag inte förrän jag är snabbast. Det viktiga är att körningen kändes så pass bra efter fyra år, att jag kan fortfarande köra bra.

Richard Göransson, Team Tidö, blev trea i de båda kvalificeringarna. För Göransson var det ett steg framåt jämfört med försäsongstesterna – nu var han elva hundradelar efter Larsson i det första kvalet, lite längre efter i det andra, och han startar därmed åtta i det första heatet och trea i det andra.

Regerande mästaren Thed Björk kunde aldrig utmana om placeringarna i toppen. I det första kvalet blev Björk fyra men han var hela fyra tiondelar från pole. I det andra blev han sexa.

Resultat Ring Knutstorp 9 maj, kval
1. Fredrik Larsson, WCR/BMW, 57,574
2. Fredrik Ekblom, Volvo Polestar Racing, 57,677
3. Richard Göransson, Team Tidö, 57,691
4. Thed Björk, Volvo Polestar Racing, 57,933
5. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, 58,017

Resultat Ring Knutstorp, 9 maj, Super Pole
1. Fredrik Ekblom, Volvo Polestar Racing, 57,602
2. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, 57,683
3. Richard Göransson, Team Tidö, 57,836
4. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, 57,921
5. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, 57,943

För kompletta resultat: http://www.stcc.se/resultat/

Arkiv 2014