HMS News

Många segrare i dramatisk STCC-premiär

Pole x 2. Foto: Daniel Ahlgren

Mattias Lindberg och Fredrik Ekblom tog varsin heatseger när premiären för STCC kördes på Ring Knutstorp – men det var Fredrik Larsson som blev premiärhelgens stora vinnare – han lämnar en dramatisk STCC-helg på Ring Knutstorp i mästerskapsledning. Fredrik fick 25 poäng efter pole position i kvalet på fredagen, sedan följde han upp med
en fjärdeplats och en andraplats i lördagens
två heat.

– En mästerskapsledning känns alltid bra även om jag måste erkänna att det hade varit kul att stå överst på pallen idag, sa Fredrik. Vi får nöja oss med full pott igår. Jag är supernöjd med helgen och det här är en guldstart. Nu ska jag bara se till att fortsätta så här. Jag tycker vi visade att det med det nya tävlingsupplägget kommer att bli en riktigt kul säsong med flera spektakulära race och olika vinnare.

En annan glad veteran var Fredrik Ekblom som kunde vinna helgens andra race, hans 28:e seger i STCC. Han hade en bra helg och är tvåa totalt i mästerskapet.

– Det känns som det var alldeles för länge sedan jag stod högst upp på pallen. Det känns fantastiskt bra och de ändringar vi har gjort i teamet så att jag bland annat har en egen ingenjör har gett resultat. Det andra racet såg kanske lite tråkigt ut men vi körde verkligen max och slogs om hundradelar och minsta lilla misstag blir väldigt kostsamt och det är jobbigt att köra så, sa Fredrik Ekblom.

Helgen hade flera vinnare och det kanske allra gladaste var unge lovande STCC-debutanten Mattias Lindberg. Kia-teamets rookie kunde sätta alla på plats i ett dramatiskt första race och tog segern. Åttondeplatsen i det andra racet innebär att han är fyra totalt efter sin första STCC-helg.

– Fyra efter första helgen är perfekt och segern i det första racet är min bästa prestation någonsin. Jag körde lite på säkerhet i det andra racet och jag är fantastiskt glad efter den här helgen.

Helgens trea blev Richard Göransson som dubblerar med både STCC och RallyX på Knutstorp. Nummer tre på bilen, trea i kvalet och trea i det andra racet och dessutom trea efter kvalheaten i RallyX.

– Jag är faktiskt otroligt nöjd. Det är första helgen ihop med Team Tidö och vi är ett ungt team med minimala förberedelser. När vi får till det är vi med i toppen och trea totalt är vad vi hoppades på inför helgen.

För spektakulär racing bjöds det på. I det första heatet var Richard Göransson, Emma Kimiläinen och prins Carl Philip involverade i en sammanstötning som resulterade i att de två sistnämnda blev stående på banan. Andreas Wernerssons tvingades bryta med bilen i full brand.

Hett. Foto: Mikael Persson

STCC, heat 1 Ring Knutstorp topp 10:

1. Mattias Lindberg, Team Kia 20 varv

2. Philip Forsman, WestCoast Racing BMW Dealer Team + 1,272

3. Erik Jonsson, WestCoast Racing BMW Dealer Team + 7,721

4. Fredrik Larsson, WestCoast Racing BMW Dealer Team + 7,833

5. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team + 8,588

6. Fredrik Ekblom, Polestar Racing + 8,861

7. Thed Björk, Polestar Racing + 9,806

8. Roger Samuelsson, Team Tidö + 26,479

9. Richard Göransson, Team Tidö + 1 varv

10. Andreas Wernersson, Team Kia + 5 varv

STCC, heat 2 Ring Knutstorp topp 10:

1. Fredrik Ekblom, Volvo Polestar Racing

2. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team + 0,798

3. Richard Göransson, Team Tidö + 4,207

4. Thed Björk, Volvo Polestar Racing + 7,119

5. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team + 12,806

6. Linus Ohlsson, Team Kia + 13,568

7. Philip Forsman, WCR/BMW Dealer Team + 18,446

8. Mattias Lindberg, Team Kia + 18,927

9. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team + 19,141

10. Roger Samuelsson, Team Tidö + 49,658

Mästerskapstabellen efter Knutstorp

1. Fredrik Larsson 55

2. Fredrik Ekblom 51

3. Richard Göransson 32

4. Mattias Lindberg 31

5. Thed Björk 30

6. Mattias Andersson 30

7. Philip Forsman 28

8. Erik Jonsson 16

9. Linus Ohlsson 14

10. Emma Kimiläinen 10

Arkiv 2014