Arkivsida

Ny seger på Mugello för Lilja!

Niklas Lilja.

Efter ett lite längre uppehåll sen tävlingen på Vallelunga var åter igen Trofeo Abarth på banan när den andra deltävlingen i Europa mästerkapet och tredje i Italienska mästerskapet skulle avgöras på den fantastiska Mugello banan i Toscana utanför Florens i Italien.

– Skönt att vara igång igen efter ca två månaders uppehåll nu. Nu kommer vi till två av mina absolut favoritbanor Mugello och SPA-Francorchamps om två veckor. Mugello brukar bjuda på vackert och varmt väder medans SPA är väldigt oförutsägbart. Väldigt taggad på att få komma igång igen, sa Niklas förväntansfullt innan helgen.

Varmt var bara förnamnet på vad som kom att vänta förarna i Mugello. Termometern visade över 35grader varje dag och var som varmast runt 38grader och runt 60 grader i bilarna. Vilket skulle bli en utmaning bara det under helgen.

Testet under fredagen fungerade bra och Lilja testade lite andra inställningar och olika lufttryck under passet och var snabbast långa stunder men blev passerad med 0,07sek på sista varvet av Anselmi och slutade tvåa.

– Väldigt skönt att ta pole och speciellt här där jag trivs så bra, sa en glad Niklas. Bilen fungerade mycket bättre nu efter lite justeringar inför kvalet och även om jag gjorde ett litet misstag in i kurva ett på mitt snabbaste varv så lyckades jag sätta de andra två sektorerna på varvet. Så det känns bra inför racet i kväll.

Race 1 blev tufft. Lilja tog starten och ledde de inledande varven jagad av Anselmi och Campani. På fjärde varvet blev Lilja passerad av Anselmi. Fajten fortsatte och efter flera påtryckningar kunde Lilja göra en fantastisk om körning in i första kurvan och runda Anselmi på utsidan på det nionde varvet. Lilja ökade nu tempot och de tre i täten körde nu på kval tider emot slutet av racet och på det näst sista varvet fick Anselmi släppa lite och Lilja kunde köra ohotad in i mål. Topp tre passerade linjen inom 1,5sek efter nästan 30min stenhård kamp.

– YESS, var Niklas glädje vrål efter racet när han steg ur bilen. Grymt tufft race i värmen och ligga på absolut max hela tiden och den omkörningen jag gjorde var svettig på utsidan men det gick vägen. Var tvungen att hitta på något annorlunda då Anselmi stängde dörren är jag försökte med ett omkörningsförsök hela tiden så otroligt skönt att jag lyckades ta mig förbi tillslut och vinna. Det var viktigt för mästerskapet eftersom jag bröt andra racet på Monza. Så nu leder jag nog både Europeiska och Italienska mästerskapet och ska försöka plocka så mycket poäng som möjligt imorgon eftersom jag startar åtta då med den omvända startordningen i år.

Niklas Lilja.

Race 2 blev en kort sorti för Lilja som blev inblandad i en smäll redan i första kurvan och tvingades bryta innan det knappt börjat. Racet vanns av Pajuranta, Scalvini tvåa och Anselmi trea.

– Så surt, jag kunde inte undvika den snurrande bilen som backade emot mig och jag försökte bromsa och styra ut på gräset men han inte undan och styrstaget vek sig och det gick inte att fortsätta. Det som inte fick hända hände och det var inget jag kunde göra åt det, jag var på fel plats vid fel tillfälle helt enkelt, sa en besviken Niklas efteråt. Får försöka reparera bilen nu och ladda om till SPA om två veckor.

Lilja tappade där med ledningen i båda mästerskapen eftersom han fick 0 poäng i race 2. Lilja är nu fyra i Europa och tvåa i Italienska mästerskapet. Otroligt tätt med topp fem inom åtta poäng i EM.

Nästa race går den 23-25 Juli på SPA-Francorchamps tillsammans med SPA 24h.

Europa Mästerskapet topp 5: 4/12 race
Scalvini 60p
Anselmi 58p
Campani 57p
Lilja 52p
Pajuranta 52p

Italienska Mästerskapet topp 5: 6/12 race
Anselmi 103p
Lilja 93p
Pajuranta 79p
Scalvini 72p
Campani 57p

Arkiv 2015