HMS News

Racerapport från Daniel Ivarsson

Säsongsavslutningen på Mantorp Park:Friträning

Första passet av den fria träningen som var på fredagen gick inte så bra, vi hade lite problem med inställningarna (set up), men känslan att äntligen få köra igen var obetalbar (jag hade ju inte kört sedan den förra tävlingen på Ring Knutstorp i juli). Andra passet gick betydligt bättre, vi fick rätt på set uppen och bilen kändes välbalanserad!

Kval

Kvalet kördes på regndäck och när jag körde ut från depån så gjorde jag ett typiskt förarmisstag, jag körde över den vita linjen i depå utfarten, jag fick därmed svartflagg. Men även detta passet kändes det som både jag och bilen var snabba, men en svartflagg i kvalet innebär att man får starta sist i första racet!

Race 1

Nu var jag verkligen revansch sugen, bilen kändes pigg på mastervarvet, denna gång körde jag långt ifrån den vita linjen. Även nu var det regndäck som gällde. När de röda lamporna släcktes fick jag en kanon start från min 14:e start plats, jag körde om 3 st direkt i starten och kampen upp igenom fältet fortsatte! När jag kom i mål såg jag på depå tavlan att jag hade blivit 7:a, jag hade alltså kört om halva startfältet!

Race 2

Vädret var kallt men banan var torr och det var dags för det andra racet. Vi hade köpt nya däck, fast vi räknade med att inte hänga med lika bra som vi gjorde i första racet för att min bil som är äldre än de andra är mer konkurrents kraftig i regn, för i regn är det mer förarskickligheten som avgör. Jag startade mitt i startfältet på en 7:e plats, starten var inte lika bra som den jag gjorde i första racet och jag blev omkörd av 3 stycken. Bilen gick bra och jag hade kanon fäste och jag började plocka placeringar när jag kämpat mig upp till en 7:e plats jagade jag en bil som var 3 år nyare än min egen (3 år är väldigt mycket i racing samanhang). Jag körde om den bilen och var uppe på en 6:e plats. Han som jag precis hade kört om var min värsta konkurrent i pre 2000 klassen, och han körde mycket aggressivt, på raksträckan hängde min bil inte med och han körde om mig. Jag låg och avvaktade till sista varvet och i inbromsningen efter den långa raksträckan bromsade jag mig förbi honom med 2 hjul utan för banan! Han var på mig direkt efter omkörningen och körde på mig bakifrån, när det var 2 kurvor kvar till målgång fick jag sladd och han körde rakt på mitt högra framhjul! Han flög av banan men jag körde på 3 hjul i mål, jag blev 6:a, min bästa placering i Formel Ford Zetec och jag vann pre 2000 klassen som yngsta förare! Efter detta lyckade race fick jag skriva mina två första autografer!

Jag tackar så mycket för alla som har hjälpt mig detta året, Ni har gjort det möjligt för mig att göra det jag gillar bäst, köra racing!

Nu börjar upprustningen inför nästa säsong och mitt mål är att vinna Formel Ford SM, vi hörs!

//Daniel Ivarsson

(Bild: 1465)