HMS News

Racerapport Stureson

Racerapport från Anderstorp 18-19/6-2005.Andraplatsen från Karlskoga var ingen tillfällighet, det visade Johan Stureson och Peugeot som åter igen klev upp på pallen efter ett kanonlopp på ett soligt Anderstorp. På lördagen var han bekymrad och uträknad, men med envishet och duktiga mekaniker så hittade man problemet och blev något av vinnare igen. Ytterliggare en andraplats betyder att Johan Stureson nu ligger på en tredjeplats totalt och är endast åtta poäng efter ledaren, den stabile Thed Björk/BMW och en poäng efter Edward Sandström/Volvo som är ny tvåa.

-Riktigt härligt det här, utbrister Johan efter finalen och 23 nya poäng.

Tolfte start rutan blev Johan Stureson tilldelad efter lottningen, men det bekymrade inte den snabbe skåningen särskilt mycket, med snabba varvtider och snygga omkörningar var han femma i mål och det lutade åt en bra startposition i finalen. Vann gjorde en för dagen mycket snabb Edward Sandström i en Volvo.

-Fick en bra start och sen fortsatte flytet under hela loppet och hade bra häng på de framförvarande, så det var skönt efter strulet vi hade på lördagen, säger Johan.

I det andra kvalheatet startade Peugeot ekipaget i första startledet och andra rutan jämte Richard Göransson/BMW som startade från pole. Snabbheten i starten bäddade för ledning direkt och sedan försökte Göransson allt vad han kunde, men var för klen jämfört med Sturesons kyla och rutin. Stureson åkte hem segern och blev sex poäng rikare eftersom han vann de båda kvalheaten totalt och pole position i finalen var ett faktum.

-Även här fick jag en kanonstart och kunde ta hand om ledningen före Richard. Han låg ganska tätt bakom mig hela tiden, men jag hade bra speed så han nådde inte riktigt enda fram, så det var ett stärkande besked inför finalen. Och sen att man kammade hem total segern för de båda kvalheaten som gav oss sex nya poäng var ju kanon, fortsätter Johan.

I finalen stod han i pole med norrmannen Tommy Rustad/Opel bredvid sig och i andra ledet startade Volvo förarna Edward Sandström och Robert Dahlgren. I tredje ledet återfanns Richard Göransson/BMW samt dagens överraskning, Honda åkaren Daniel Haglöf.

Starten blev tuff som beräknat och Stureson som fick starta från ytterspåret åkte sida vid sida med både Rustad och Dahlgren, men fick ge sig och kom ut som trea. Men ganska snart stod han för en suverän omkörning när han bromsade sig förbi Rustad i kurvan innan start och mål. En omkörning som drog ner många applåder från läktarna och jakten efter ledande Dahlgren kunde börja, men en snabbare Edward Sandström trängde sig i mellan och efter några varv lämnade Dahlgren banan med tekniska problem. Sandström tog därmed över ledningen från sin stallkamrat och skaffade sig en lucka efter perfekt körning som höll enda in i mål före en allt formstarkare Johan Stureson i sin Peugeot 407.

-Det var många i bredd i starten och här startar man på yttern när man har pole, så det var tufft att ta sig in. Men lyckades hyfsat och kom ut som trea. Rustad lyckades jag passera strax innan start och målrakan efter en lyckad attack, sen var det Dahlgren nästa. Men båda Volvo bilarna var utan tvekan de snabbaste idag, så där var inget att göra, avslutar en mycket glad Johan Stureson.

Den skicklige Johan Stureson har börjat utmana ordentligt i Sveriges kungaklass STCC, och det skulle förvåna många om han inte snart kliver högst upp på prispallen. Kanske det sker redan i Falkenberg den 10 juli!